Vælg en side

Det folkekære udtryk ”hele dynen” handler om at se ting i deres helhed med alt, hvad der hører til indenfor denne helhed. Billedligt snakker vi om, at en eller anden har snuppet ”hele dynen”, hvor det kan handle om penge.

I virkeligheden handler det om alt det, som er relevant i en bestemt sammenhæng. I en sammenhæng hvor søvn og velvære spiller ind, er det vigtigt, at vi får testet dyner og fundet den bedste dyne.

Det er ikke ligegyldigt, hvordan vi tilbringer så stor en del af vort liv i sengen.

Få den forkerte dyne i sommermånederne, og konsekvensen kan meget vel være, at du må slås med søvnløshed. Nogle dyner er indrettet, så man kan bruge dem året rundt, men faktisk er det for mange ikke det bedste.

Guide til valg af dyne

 • Sval - Sommerdyne (Kølig)
 • Lun - Helårsdyne (Medium varme)
 • Varm - Vinterdyne (Varm)

Sommer, vinter eller helårsdyne

Efter en god sommer, hvor du har brugt den rigtige dyne, begynder du at føle kulde i sengen. Det betyder, at det er på tide at skifte dyne til en, der holder dig varm i årets koldere måneder.

Vælger du en helårsdyne har du flere muligheder. Der kan være tale om flere dyner, som du kan sætte sammen om vinteren eller måske er det en temperatur regulerende dyne. I de fleste tilfælde er det dog en dyne, der har en såkaldt middeltemperatur, og dermed, for nogle, kan bruges hele året.

Uanset om det er vinter eller sommer er det årstider, hvor forkerte dyner og søvnløshed bliver ubehageligt; det kan ende med, at du ligger og vender og drejer dig, uden at du kan finde hvile.

Det er en god investering at købe den helt rigtige dyne. Dynen over alle dyner, der vil få dig til at sove ”som en sten”. Det er dig, der skal tage ”hele dynen”, når det gælder de 3000 timer den gennemsnitlige dansker tilbringer årligt i sengen.

Vi har, i denne guide til den bedste dyne, kigget nærmere på dyner fra Soveland.dk, Sengetid.dk & Drømmeland.


Trænger du til en ny seng også, så kan du tage et kig på vores kontinentalseng test – Bedste kontinentalseng

Bedste dyne til årstiden

Ifølge den britiske avis ”The Independent” er det ikke alene et spørgsmål om sommer eller vinter, når det kommer til dit valg af dyne til din kontinentalseng – eller for den sags skyld en hvilken som helst anden seng.

Det er en god ide at holde øje med, hvilket materiale din dyne er lavet af. Valg af det rette materiale kan være afgørende for at det er den bedste dyne for dig og en god nats søvn.

Åndedræt er nøglen, hvis du er tilbøjelig til at vågne badet i sved. Her skal man ikke glemme hvad der er under dynebetrækket. Der er næppe noget værre end følelsen af en ru dyne, der skraber mod din hud gennem dit dynebetræk. Det er vigtigt at sørge for, at fyldet er jævnt fordelt og overveje, om du vil kunne vaske og tørre dine dyner derhjemme.

Nogle syntetiske dyner består af mikrofibre i stedet for naturdun, og det kan gå hen og udgøre hele forskellen for allergikere. Nogle naturlige fyldstoffer, såsom silke, er imidlertid også gode for allergikere, og det findes på markedet dyner for specielt designede fyldstoffer.

De der ikke slås med allergi, elsker en luksuriøs følelse af at svæve på en sky, og de ønsker ofte naturlige fjerlette dun i deres dyne. Er du til naturdyner opstår spørgsmålet om dunene skal stamme fra en and eller en gås.

Og for nu at gøre det endnu mere kompliceret, repræsenter rystning af puder og dyner endnu et valg m.h.t. syntetisk fyld af dynen. Skal man vælge ren mikrofiber eller et materiale der er antibakterielt og baseret på et princip om antisvamp?

Vi har set på nogle dyner, der er til rådighed på det danske marked.

Svinedrengen – Ringsted Dun dyne (Bedst i test)

i samarbejde med PriceRunner

Med 90 % moskusdun og 10 % småfjer fås en god bæreevne på 11. Dynen er fremstillet i Danmark under ”brandet” Ringsted Dun. Ringsted Dun har i flere år været en garanti for høj kvalitet i forbindelse med dyner og puder.

Høj kvalitet går op i en højere enhed med dyrevelfærd; alle dunene kommer fra første gangs pluk, det betyder at der ikke er tale om genpluk. Dette er med til at øge dynens kvalitet, fordi dunene har en bedre kvalitet første gang, de plukkes.

Udover fyldet bestående af 90 % europæiske dun fra moskusænder, får du et ydre med 100 % bomuldssatin, der giver dynen et helt ekskvisit og chikt ”finish”. Dette er med til at give dig en væsentlig bedre oplevelse med dynen.

Tog-værdien på 11 (bæreevnen) betyder, at den er velegnet til køligere tempererede soveværelser som de danske, hvor gennemsnitstemperaturen ligger på mellem 18 og 23 grader celsius. Svinedrengen kan godt bruges som helårsdyne på somre, hvor det ikke er for varmt.

Sidst, men ikke mindst skal det nævnes, at denne dyne er blevet tildelt certifikater, der lever op til de fleste EU krav. Det gælder Nomite, Downafresh og Oeko-Tex Klasse 1.

Dynen fås i både sval, lun og varm udgave, og dermed er der en dyne til enhver smag.

Produktspecifikationer

 • Størrelser: 140 x 200 cm, 140 x 220 cm, 200 x 220 cm, 240 x 220 cm
 • Typer: Sval, lun eller varm
 • 10 års garanti.
 • Bæreevne 11
 • Fyld 90 % nye hvide Europæiske Moskusdun – 1. klasse
 • Fyldvægt 700 gram
 • Hvid 100 % Bomuldssatin – Special soft Finish
 • Certifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Vaskbar ved 60 grader og den kan tørretumbles

 

Til Butik

 

Temprakon® helårsdyne

i samarbejde med PriceRunner

Igen et dansk produceret produkt, der er velegnet til hele året.

Temprakons® dyner er fremstillet med en Space-certificering. Dynen har med andre ord en indbygget aktiv side, og denne skal altid vendes nedad mod kroppen, når du sover. Dette er nemt pga. af den påsyede etiket med ordene ”Temprakon Technology” i toppen af den aktive side.

Den aktive side sikrer en konstant temperaturregulering. På den måde slipper du for afbrydelser af din søvn pga. varme eller kolde nætter. Temprakon® dynen har på den måde sikret de optimale forudsætninger for en god hvile.

Dynen udmærker sig ved et uafbrudt sundt og tempereret sovemiljø. Du vil vågne frisk og udhvilet hver morgen.

Dynen er bl.a tildelt kvalitetsmærkerne ”Downafresh” og ”Nomite”. Dette er din garanti for, at støvmider og lignende bakterier ikke vil kunne leve i dynerne fra Temprakon®. Space certificeringen betyder, at der bliver brugt teknologi der er udviklet af NASA, når dynen bliver fremstillet.

Produktspecifikationer

 • Størrelser: 140×200 cm, 140×220 cm, 200 x 220 cm, 240 x 220 cm.
 • Type: Helårsdyne
 • Fyld 90% dun & 10% småfjer
 • Fyldvægt 850 gram
 • Certifikater NOMITE, Oeko-Tex, Downpass Feathers & Space Technology
 • Vaskbar ved 60 grader og den kan tørretumbles

 

Til Butik

 

*Senge-testeren.dk kan i tilfælde af salg, fra vores henvisninger, modtage et mindre beløb. Et evt. overskud vil blive brugt til, at vedligeholde og udvikle siden.

 

Nattergalen – Lun Ringsted Dun dyne

i samarbejde med PriceRunner

Dynerne er fremstillet af danske Ringsted Dun – et firma, der er anerkendt over hele Nordeuropa på deres brand, der signalerer strenge kvalitetskrav, miljøbevidsthed og dyrevelfærd.

Dynefyldet i Nattergalen er af 100 % Europæiske Gåsedun, som er opdelt i bokskassetter, hvor luften imellem dunene forvandles til varme.

Udover dette førsterangs naturlige fyld, er der en række andre fordele ved lige akkurat denne dyne. Det er så at sige en ”dynernes Cadillac”.

Du køber et europæisk dynevår i cremefarvet silke, og det borger for et fabelagtigt ekstravagant touch. Silken er enormt blød og bekvem; dynen lægger sig let og elegant ned omkring den sovendes krop, når vedkommende ligger under dynen.

Du kan ikke sammenligne denne dyne med andre dyner. Den er i en klasse for sig, og følelsen du får, når du sover med denne dyne, er helt fantastisk. Det føles som om at en sky omgiver din krop.

Er det en luksusdyne du vil have, så er dette dynen for dig.

Nattergalen er under kølige forhold en helårsdyne – ved varme somre kan det dog være en god ide, at supplere den med en sommerdyne med en lavere bæreevne.

Dynen er allergivenlig, hvilket også ses på de mange certificeringer den har modtaget. Endvidere skal det bemærkes at det anbefales, at dynen bliver vasket på et renseri, der har erfaring med silke og dundyner.

Produktspecifikationer

 • Størrelser: 140 x 200 cm, 140 x 220 cm
 • Type: Lun
 • 10 års garanti
 • Bæreevne 12
 • 100 % nye hvide Europæiske gåsedun
 • Fyldvægt 550 gram (600 gram ved 140 x 220 cm)
 • Europæisk vår i cremefarvet mønstret silke
 • Certifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1

 

Til Butik

 

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 

 

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

outlet section button for DK sites

Alice, gåsedunsdyne fra Paradies (Bedst i test)

100 % gåsedun

Gåsedunsdynen Alice er en silkeblød dyne, der sikrer dig den maksimale wellness under søvn og hvile. Fremstillingen af dynen er centreret omkring den følsomme stofbehandling, der får dynen til at fremtræde i en smuk hvid farve.

Dynens fyld er 1. klasses gåsedun med en ekstra blød fyldningskraft, og den udmærker sig ved sin lethed.

Når du køber en dyne, og du går efter det bedste af det bedste, er en dyne med gåsedun som fyld det bedste til prisen. Edderdun er det eneste dynefyld, som er bedre end gåsedun. Til gengæld er det også endog meget dyrere. Gåsedunsdyner udmærker sig ved en enestående varmeevne og en lav vægt.

Der findes de, der mener, at det at sove under denne dyne er det samme som at trække en stor og behagelig sky henover sig – der er noget om snakken!

Men pas på emsige forhandlere, der gerne vil sælge dig noget, der i virkeligheden ikke er en gåsedunsdyne. De ”snyder” gerne forbrugeren, når de siger, at en dyne er en gåsedunsdyne, fordi den har ”sølle” 10-20 % gåsedun som fyld, mens de resterende 80 – 90 % er fjer. Fjer er ikke det samme som gåsedun. Du får slet ikke den samme komfort for pengene med disse blandingsdyner.

For den, der ønsker at finde ro efter en lang dag, så man kan falde i søvn og vågne næste morgen udhvilet og tilfreds er Paradies dundynen ”et must”. For dette er din garanti for 100 % gåsedun. Paradies dyner er særligt store og luftige med en høj fyldkraft. Derfor er de gode til at holde på varmen.

Det er en uomtvistelig del af det moderne menneskes velvære i søvn og hvile, at man kan sige til sig selv, at man med sit indkøb har taget en dyre- og miljøvenlig beslutning.

Gennem en grundig rensning af dynematerialet har Paradies igen overgået sig selv og sikret et niveau af renlighed, der går langt ud over konventionelle standarder. Paradies er tysk renlighed, ja det er mere end rent, for det er superrent!

For bedst mulige værdi og funktionsbevarelse af dit sengetøj samt de normale hygiejnekrav, anbefales en miljøvenlig og energibesparende vask ved 40 ° C. Overvej venligst dette for dit sengetøjs og miljøets skyld, selvom du kan vaske mange Paradies produkter ved 60 ° C.

Produktspecifikationer

 • Typer: Let, lun, varm eller sommer
 • Størrelser: 135 x 200 cm og 135 x 220 cm
 • Fyld 100 % gåsedun
 • Betræk 100 % fin bomuldsbatist med sølvblå flettet snorekantning
 • Varmeafgivelse (hjertemærkning) alle niveauer. Fra sommervarme til polarvarme
 • Vask ved 40 til 60 ° C.  
 • Holdbarhed 7 – 8 år
 • Produktmærkning: IDFL (International Dyne- og fjertest labs), Paradies dyne og fjergaranti, Feel Well og Super Clean samt økologisk certificering

 

outlet section button for DK sites

 

Hvad er en dynes bæreevne

Bæreevnen er et ord, der hænger næsten uløseligt sammen med dyner. Men hvad er det egentlig, og er det bedst, at bæreevnen er høj eller lav? Teknisk set handler det om dynen og dynefyldets evne til at isolere i forbindelse med forskellige årstider

Bæreevnen måles i såkaldte tog-værdier – et mål for dynens isoleringsevne. På samme tid siger dette også noget om dynens kvalitet. Målt i tog-værdier kan der kun måles på dyner med naturfyld (dun og småfjer), tog-værdien kan ikke måles, hvis du er på udkig efter dyner med fiberfyld.

Bæreevnen inddeles på en skala, der går fra 2-16, hvor 16 er det absolut bedste. Edderdunsdyner har denne høje bæreevne, og de er som bekendt ikke billige. 11 vurderes som en udmærket bæreevne i forbindelse med ’almindelige’ dyner.

Generelt er det sådan, at desto højere tog-værdien er, desto varmere er dynen. Tog-værdien er et standardmål for termisk modstand. Når det gælder din sommerdyne, skal dynens indhold have en bæreevne på ca. 4,5, mens en vinterdynes fyld skal kunne bære en tog-værdi på mellem 11 og 13,5.

Har dynen en høj bærekraft indebærer det, at dynefyldet isolerer godt; det er på samme tid let og luftigt pga. sit store indhold af luft. Det er nemlig luften i fyldet, der holder på varmen. Isoleringsevnen bestemmes af to faktorer; kvaliteten på dunene målt i bæreevne og dynens vægt målt i gram.

Dun er bedre til at isolere end fjer, fordi de er bedre til at holde på luften. Har dynen udelukkende dun som fyld, har den også en højere bæreevne end en dyne, der er fyldt med både dun og småfjer. Det, der skaber variation i bærevnen, er betinget af hvilken fugl dunene eller fjerene kommer fra.

Har du problemer med at sove, så kan en tung dyne måske hjælpe dig. Det kan du læse meget mere om i Jyllands-posten.

Skal sengen skiftes ud til en boxmadras? Se vores boxmadras test – Bedste boxmadras

Gåsedun varmer mere end andedun

Gåsedun

Eksempel på gåsedun

Gåsedun isolerer generelt bedre end andedun, uden at det hermed er sagt, at en dyne med fine andedun ikke kan isolere godt og opnå en højere bæreevne end en dyne med blandede gåsedun. Hvis en dyne har en bæreevne på 12, indeholder den mestendels dun.

Kombinationer af naturfyld med en bæreevne på 10 er ensbetydende med, at fyldet består af 90 % dun og 10 % fjer. Er bæreevnen 8 er fyldet fordelt som 60 % dun og 40 % fjer.

Dun er meget lettere end fjer. En dyne med en bæreevne på 10, som vejer 400 gram, er en dyne velegnet til kølige somre, mens en dyne med en bæreevne på 10, der vejer 1.200 gram, er en vinterdyne.

Vægten af dynen har altså også noget at skulle have sagt. Derfor skal man altid se sig godt for, hvis man finder et godt tilbud på en dobbeltdyne.

Andedun

Eksempel på andedun

Et eksempel er en dobbeltdyne med en bæreevne på 11

En helårs dobbeltdyne på 200×200 skal veje ca. 1000 gram, mens en vinterdyne skal veje ca. 1900 gram

Husk at det kan være meget svært at sammenligne med vægt/bæreevne. Men hvis en helårs dobbeltdyne har en bæreevne på 11, og den har dimensionen 200 x 200, skal den veje ca. 1000 gram, mens en vinterdyne skal veje ca. 1900 gram

Det kan naturligvis være svært at foretage et valg på grundlag af disse oplysninger, men nogle firmaer har på deres hjemmeside en dynevælger.

Du behøver f.eks. her kun de tre oplysninger; soveværelsets temperatur, din kropstemperatur (forstået som hvor varm eller kold du er) og din højde. Du kan så klikke disse oplysninger ind og finde forslag til, hvilken dyne man anbefaler som mest passende til dig.

Ser du tit TV i sengen eller har smerter i kroppen, når du vågner? Tag et kig på vores elevationssenge test – Bedste elevationsseng

Her kan du se en videoguide med 10 gode råd til valg af ny dyne

Allergivenlig dyne

Ingen bryder sig vel særligt om at dele seng og dyne med et utal af smådyr i form af støvmider. Vi ved jo, at de er der, men kan man reducere antallet, så vil det jo være virkelig rart.

I et sengemiljø kan der være god basis for ubudne gæster af den art, men ved at vælge en allergivenlig dyne og seng, kan du reducere mængden markant. Gør du det, er det til stor gavn både for allergikeren og for alle andre.

Især for allergikere er det noget af en rengøringsmæssig udfordring at holde seng og sengetøj rent nok.

Det har man heldigvis tænkt på i branchen. Der fremstilles både senge og sengetøj, som støvmider ikke så gerne slår sig ned i. Det hele skal naturligvis stadig holdes rent, men er du allergiker, eller vil du bare gerne dele seng med så få kryb som muligt, så kan du gå efter de allergivenlige produkter.

Hvad du skal kigge efter i forbindelse med køb af allergivenlige dyner

Du bør først og fremmest kigge efter NOMITE-mærket på produktet. Som navnet antyder, får det særligt behandlede stof mange støvmider til at holde sig væk.

Desuden kan du se efter, om dynen kan vaskes på 60 grader. Kan den det, vil du også kunne vaske støv og andet snavs effektivt ud af dynerne.

Eksempler på allergivenlige dyner

 • Nattergalen er en dyne fra Ringsted Dun har fået prisen ”Bedst i test”. Den er glimrende for allergikere, da den har NOMITE-certifikat og kan vaskes på 60 grader med vaskepulver uden enzymer.
 • Alice er en gåsedunsdyne fra Paradies, som har vundet prisen ”Bedst til prisen”. Dette produkt kan vaskes ved 60 grader og har Super Clean certifikat.
 • Temprakon helårsdyne er en dyne, som kan vaskes ved 60 grader, og så bærer den også NOMITE certifikatet bl.a.
 • Kapok Daily helårsdyne er en naturlig dyne fremstillet af fibre fra kapok træet. Det er udelukkende et naturligt materiale og trænger derfor ikke til certificeringer for at være allergivenligt.
 • Svinedrengen fra Ringsted Dun er en dyne, som bærer NOMITE certifikat, og den kan også vaskes ved 60 grader.

Der er således flere dejlige luksusdyner at vælge imellem, når det med det allergivenlige er vigtigt.

Hvis du sørger for at lufte og vaske den regelmæssigt, og du vælger en allergivenlig dyne, så har du allerede gjort meget for, at din dyne bliver så sund og ren som muligt.

Det sikrer dig en mere behagelig nattesøvn og i det hele taget en bedre dag, hvis mængden af støvmider og husstøv bliver reduceret så meget som muligt.

Vær bevidst om det, når du skal vælge din nye dyne.

Her kan du se hvordan du skal vaske din Ringsted dun dyne og pude