Vælg en side

Det folkekære udtryk ”hele dynen” handler om at se ting i deres helhed med alt, hvad der hører til indenfor denne helhed. Billedligt snakker vi om, at en eller anden har snuppet ”hele dynen”, hvor det kan handle om penge

I virkeligheden handler det om alt det, som er relevant i en bestemt sammenhæng. I en sammenhæng hvor søvn og velvære spiller ind, er det vigtigt, at vi får testet dyner og fundet den bedste dyne. Det er ikke ligegyldigt, hvordan vi tilbringer så stor en del af vort liv i sengen.

Få den forkerte dyne i sommermånederne, og konsekvensen kan meget vel være, at du må slås med søvnløshed. Nogle dyner er indrettet, så man kan bruge dem året rundt, men faktisk er det for mange ikke det bedste.

Sommer, vinter eller helårsdyne

Efter en god sommer, hvor du har brugt den rigtige dyne, begynder du at føle kulde i sengen. Det betyder, at det er på tide at skifte dyne til en, der holder dig varm i årets koldere måneder. Vælger du en helårsdyne er der tale om flere dyner, som du kan sætte sammen om vinteren.

Uanset om det er vinter eller sommer er det årstider, hvor forkerte dyner og søvnløshed bliver ubehageligt; det kan ende med, at du ligger og vender og drejer dig, uden at du kan finde hvile.

Det er en god investering at købe den helt rigtige dyne. Dynen over alle dyner, der vil få dig til at sove ”som en sten”. Det er dig, der skal tage ”hele dynen”, når det gælder de 3000 timer den gennemsnitlige dansker tilbringer årligt i sengen.


Trænger du til en ny seng også, så kan du tage et kig på vores kontinentalseng test – Bedste kontinentalseng

Bedste dyne til årstiden

Ifølge den britiske avis ”The Independent” er det ikke alene et spørgsmål om sommer eller vinter, når det kommer til dit valg af dyne til din kontinentalseng – eller for den sags skyld en hvilken som helst anden seng.

Det er en god ide at holde øje med, hvilket materiale din dyne er lavet af. Valg af det rette materiale kan være afgørende for at det er den bedste dyne for dig og en god nats søvn.

Åndedræt er nøglen, hvis du er tilbøjelig til at vågne badet i sved. Her skal man ikke glemme hvad der er under dynebetrækket. Der er næppe noget værre end følelsen af en ru dyne, der skraber mod din hud gennem dit dynebetræk. Det er vigtigt at sørge for, at fyldet er jævnt fordelt og overveje, om du vil kunne vaske og tørre dine dyner derhjemme.

Nogle syntetiske dyner består af mikrofibre i stedet for naturdun, og det kan gå hen og udgøre hele forskellen for allergikere. Nogle naturlige fyldstoffer, såsom silke, er imidlertid også gode for allergikere, og det findes på markedet dyner for specielt designede fyldstoffer.

De der ikke slås med allergi, elsker en luksuriøs følelse af at svæve på en sky, og de ønsker ofte naturlige fjerlette dun i deres dyne. Er du til naturdyner opstår spørgsmålet om dunene skal stamme fra en and eller en gås.

Og for nu at gøre det endnu mere kompliceret, repræsenter rystning af puder og dyner endnu et valg m.h.t. syntetisk fyld af dynen. Skal man vælge ren mikrofiber eller et materiale der er antibakterielt og baseret på et princip om antisvamp?

Vi har set på nogle dyner, der er til rådighed på det danske marked.

Nattergalen – Lun Ringsted Dun dyne(Bedst i test)

Nattergalen - Lun Ringsted Dun dyne

Dynerne er fremstillet af danske Ringsted Dun – et firma, der er anerkendt over hele Nordeuropa på deres brand, der signalerer strenge kvalitetskrav, miljøbevidsthed og dyrevelfærd.

Dynefyldet i Nattergalen er af 100 % Europæiske Gåsedun, som er opdelt i bokskassetter, hvor luften imellem dunene forvandles til varme.

Udover dette førsterangs naturlige fyld, er der en række andre fordele ved lige akkurat denne dyne. Det er så at sige en ”dynernes Cadillac”. Du køber et europæisk dynevår i cremefarvet silke, og det borger for et fabelagtigt ekstravagant touch. Silken er enormt blød og bekvem; dynen lægger sig let og elegant ned omkring den sovendes krop, når vedkommende ligger under dynen.

Endvidere skal det bemærkes, at dynen kan tåle en vask ved 60 grader med enzymfrit vaskepulver, uden at den af den grund tager skade.

Nattergalen er under kølige forhold en helårsdyne – ved varme somre skal den dog suppleres med en sommerdyne med en lavere bæreevne.

Produktspecifikationer

 • Størrelse 140×200 cm.
 • Kan bestilles med ekstra længde i størrelsen 140 x 220 cm.
 • 10 års garanti
 • Bæreevne 12
 • 100 % nye hvide Europæiske gåsedun
 • Fyldvægt 550 gram (600 gram ved 140 x 220 cm)
 • Europæisk vår i cremefarvet mønstret silke
 • Certifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Vaskes på 60 grader med enzymfrit vaskepulver

 

Til Butik

 

Svinedrengen – Lun Ringsted Dun dyne(Bedst til prisen)

Svinedrengen - Lun Ringsted Dun dyne

Med 90 % moskusdun og 10 % småfjer fås en acceptabel bæreevne på 11. Dynen er fremstillet i Danmark under ”brandet” Ringsted Dun. Ringsted Dun har i flere år været en garanti for høj kvalitet i forbindelse med dyner og puder.

Høj kvalitet går op i en højere enhed med dyrevelfærd; alle dunene kommer fra første gangs pluk, det betyder at der ikke er tale om genpluk. Dette er med til at øge dynens kvalitet, fordi dunene har en bedre kvalitet første gang, de plukkes.

Udover fyldet bestående af 90 % europæiske dun fra moskusænder, får du et ydre med 100 % bomuldssatin, der giver dynen et helt ekskvisit og chikt ”finish”. Dette er med til at give dig en væsentlig bedre oplevelse med dynen.

Tog-værdien på 11 (bæreevnen) betyder, at den er velegnet til køligere tempererede soveværelser som de danske, hvor gennemsnitstemperaturen ligger på mellem 18 og 23 grader celsius. Svinedrengen kan godt bruges som helårsdyne på somre, hvor det ikke er for varmt.

Sidst, men ikke mindst skal det nævnes, at denne dyne er blevet tildelt certifikater, der lever op til de fleste EU krav. Det gælder Nomite, Downafresh og Oeko-Tex Klasse 1.

Dynen fås i både sval, lun og varm udgave, og dermed er der en dyne til enhver smag.

Produktspecifikationer

 • Størrelse 140×200 cm.
 • Kan bestilles med ekstra længde i størrelsen 140 x 220 cm.
 • 10 års garanti.
 • Bæreevne 11
 • Fyld 90 % nye hvide Europæiske Moskusdun – 1. klasse
 • Fyldvægt 700 gram
 • Hvid 100 % Bomuldssatin – Special soft Finish
 • Certifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Vaskbar ved 60 grader og den kan tørretumbles
 • Svinedrengen leveres i forskellige dimensioner

 

Til Butik

 
En topmadras kan skabe mirakler for din seng og søvn. Læs vores topmadras test – Bedste topmadras

BALANCE by BN – Lun

BALANCE by BN - Lun

BALANCE by BN’s indhold af moskusdun indebærer, at dynen altid har en behagelig lethed og varme. Moskusdun har intet med grønlandske moskusokser at gøre. Dunene stammer fra moskusanden.

Dette betyder samtidig, at dynen har en imponerende bæreevne på 11 (begrebet bæreevne forklaret nedenfor). Bæreevne siger noget om duns evne til at holde på varmen, og BALANCE by BN’s bæreevne på 11 er således et kvalitetsstempel.

Når vi i det følgende taler om isoleringsevne og bærevne og giver karakterer med et tal er det den såkaldte tog-værdi vi refererer til. En let afsvalende sommerdyne skal m.h.t. fyld have en bæreevne på ca. 4,5, mens en vinterdyne helst skal have værdi på mellem 11 og 13,5.

Dynen udmærker sig ved, at den er belønnet med flere certifikater, som alle markerer, at produktet er allergivenligt og produceret uden allergifremkaldende stoffer. Det skal bla. bemærkes, at dynen er tildelt NOMITE-certifikatet, og dette markerer, at stoffet er vævet på en måde, der holder støvmider i skak.

BALANCE by BN er produceret med det formål, at tilbyde sund søvn til en fornuftig onlinepris, og den er allergikervenlig.

Dynen er produceret i Danmark, hvilket borger for strenge produktionsvilkår og gode arbejdsforhold. På samme tid er det din garanti for, at Balance by BN er en let, indbydende og sund dyne.

Den fås både i sval, lun og varm udgave, hvilket betyder at der også en der passer til dit behov.

Produktspecifikationer

 • Størrelse 140×200 cm.
 • Kan bestilles med ekstra længde i størrelsen 140 x 220 cm.
 • Garanti 10 års garanti
 • Bæreevne 11 (begrebet er forklaret nedenfor)
 • Fyld 100 % moskusdun
 • Fyldvægt 600 gram
 • 100 % Bomuldscambric
 • Certifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Vaskbar ved 60 grader og den kan tørretumbles

 

Til Butik

 

Temprakon® Advance Lun

Temprakon® Advance Lun

Igen et dansk produceret produkt, der er velegnet både til forår og efterår eller som en vinterdyne til folk der ofte har det med kulde om om natten.

Temprakons dyner er fremstillet med en dobbelt Space-certificering. Dynen har med andre ord en indbygget aktiv side, og denne skal altid vendes nedad mod kroppen, når du sover. Dette er nemt pga. af den påsyede etiket med ordene ”certified space technology” i toppen af den aktive side.

Den aktive side sikrer en konstant temperaturregulering. På den måde slipper du for afbrydelser af din søvn pga. varme eller kolde nætter. Temprakon® Advance Lun har på den måde sikret de optimale forudsætninger for en god hvile. Dynen udmærker sig ved et uafbrudt sundt og tempereret sovemiljø. Du vil vågne frisk og udhvilet hver morgen.

Dynen er tildelt kvalitetsmærkerne ”Downafresh” og ”Nomite”. Dette er din garanti for, at støvmider og lignende bakterier ikke vil kunne leve i dynerne fra Temprakon.

Dynen fås i sval, lun og varm, så du kan være sikker på, at der også er en der passer til dit behov.

Produktspecifikationer

 • Størrelse 140×200 cm.
 • Kan bestilles med ekstra længde i størrelsen 140 x 220 cm.
 • 10 års garanti.
 • Bæreevne 10
 • Fyld 90 % hvide europæiske andedun
 • Fyldvægt 400 gram
 • 100 % Bomuldscambric med fresh behandling
 • Certifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1, Downpass Feathers
 • Vaskbar ved 60 grader og den kan tørretumbles

 

Til Butik

 

MIND by BN – Lun

MIND by BN - Lun

Mind by BN kombinerer dansk bonitet og en god online pris. Dynen er velegnet til helårsbrug, hvis sommeren ikke er for varm. Den er afsvalende om sommeren og skøn lun om vinteren.

Dynefyldet er andedun, hvilket gør at dynen er både let og varm. Andedunene er udvalgt med omhu og nøjagtighed på en måde, der ikke kan lade sig gøre mange andre steder end i Danmark.

Kontrollerede produktionsstandarder og gode arbejdsforhold for de ansatte er med til at sikre, at der fremstilles bedre dyner. Sunde produktionsvilkår resulterer på sin side også i sundere dyner.

Mind er tildelt flere fornemme certifikater, der som brand betragtet beviser, at standarder overholdes, og kvaliteten er i top. Certifikaterne udtrykker, hvad du kan forvente af denne dyne. MIND by BN er fremstillet på en måde, der gør det umuligt for støvmider at kunne leve i stoffet.

Dette er en god nyhed for allergikere, der ikke kan klare støvmider. Certificeret med den internationale standard Oeko-tex er du garanteret m.h.t. en dyne, der er fuldstændig fri for allergifremkaldende stoffer.

Dynen fås i både sval, lun og varm udgave, så der er noget til alle.

Produktspecifikationer

 • Størrelse 140×200 cm.
 • Kan bestilles med ekstra længde i størrelsen 140 x 220 cm.
 • 10 års garanti
 • Bæreevne 10
 • Fyld 90 % andedun
 • Fyldvægt 600 gram
 • 100 % bomuldscambric
 • Certifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Vaskbar ved 60 grader og den kan tørretumbles

 

Til Butik

 

Svovlstikkerne – Lun Ringsted Dun dyne(Udsolgt)

Svovlstikkerne - Lun Ringsted Dun dyne

Igen et kvalitetsprodukt fra Ringsted Dun; den er fremstillet med et fyld bestående af gåsedun. Svovlstikkerne gav H.C. Andersens lille pige en stakket varme; dette er bestemt ikke tilfældet med denne dyne, der er noget af det fineste, man kan finde på markedet.

Dynens fyld er 600 gram hvide europæiske gåsedun af en fornem kvalitet med en bæreevne på over 12, hvilket gør dynen velegnet som vinterdyne og som dyne på kølige sommerdag, forårs- og efterårsdage.

Som et ekstra finish og med henblik på, at dynen skal omslutte dig på en kropsnær måde, er den syet i kvadrater på 5 cm x 7 cm.

Materialet er et specielt blødt bomuldsbatist, og dette fine betræk sammen med den høje dunkvalitet indebærer, at du får en let og smidig dyne, der vil give dig en fornemmelse af, at du svæver på en sky. Her er ideen til, hvordan du kan forkæle dig selv, eller en du holder af med en eventyrlig dyne.

Produktspecifikationer

 • Størrelse 140×200 cm.
 • 10 års garanti
 • Bæreevne 12
 • 100 % nye hvide Europæiske Gåsedunsdyne – 1. klasse
 • Fyldvægt 600 gram
 • Hvid 100 % Bomuldssatin – Special soft Finish
 • Certifikater NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
 • Vaskbar ved 60 grader og den kan tørretumbles
 • Svovlstikkerne leveres i forskellige dimensioner

Hvad er en dynes bæreevne

Bæreevnen er et ord, der hænger næsten uløseligt sammen med dyner. Men hvad er det egentlig, og er det bedst, at bæreevnen er høj eller lav? Teknisk set handler det om dynen og dynefyldets evne til at isolere i forbindelse med forskellige årstider

Bæreevnen måles i såkaldte tog-værdier – et mål for dynens isoleringsevne. På samme tid siger dette også noget om dynens kvalitet. Målt i tog-værdier kan der kun måles på dyner med naturfyld (dun og småfjer), tog-værdien kan ikke måles, hvis du er på udkig efter dyner med fiberfyld.

Bæreevnen inddeles på en skala, der går fra 2-16, hvor 16 er det absolut bedste. Edderdunsdyner har denne høje bæreevne, og de er som bekendt ikke billige. 11 vurderes som en udmærket bæreevne i forbindelse med ’almindelige’ dyner.

Generelt er det sådan, at desto højere tog-værdien er, desto varmere er dynen. Tog-værdien er et standardmål for termisk modstand. Når det gælder din sommerdyne, skal dynens indhold have en bæreevne på ca. 4,5, mens en vinterdynes fyld skal kunne bære en tog-værdi på mellem 11 og 13,5.

Har dynen en høj bærekraft indebærer det, at dynefyldet isolerer godt; det er på samme tid let og luftigt pga. sit store indhold af luft. Det er nemlig luften i fyldet, der holder på varmen. Isoleringsevnen bestemmes af to faktorer; kvaliteten på dunene målt i bæreevne og dynens vægt målt i gram.

Dun er bedre til at isolere end fjer, fordi de er bedre til at holde på luften. Har dynen udelukkende dun som fyld, har den også en højere bæreevne end en dyne, der er fyldt med både dun og småfjer. Det, der skaber variation i bærevnen, er betinget af hvilken fugl dunene eller fjerene kommer fra.

Har du problemer med at sove, så kan en tung dyne måske hjælpe dig. Det kan du læse meget mere om i Jyllands-posten.

Skal sengen skiftes ud til en boxmadras? Se vores boxmadras test – Bedste boxmadras

Gåsedun varmer mere end andedun

Gåsedun

Eksempel på gåsedun

Gåsedun isolerer generelt bedre end andedun, uden at det hermed er sagt, at en dyne med fine andedun ikke kan isolere godt og opnå en højere bæreevne end en dyne med blandede gåsedun. Hvis en dyne har en bæreevne på 12, indeholder den mestendels dun.

Kombinationer af naturfyld med en bæreevne på 10 er ensbetydende med, at fyldet består af 90 % dun og 10 % fjer. Er bæreevnen 8 er fyldet fordelt som 60 % dun og 40 % fjer.

Dun er meget lettere end fjer. En dyne med en bæreevne på 10, som vejer 400 gram, er en dyne velegnet til kølige somre, mens en dyne med en bæreevne på 10, der vejer 1.200 gram, er en vinterdyne.

Vægten af dynen har altså også noget at skulle have sagt. Derfor skal man altid se sig godt for, hvis man finder et godt tilbud på en dobbeltdyne.

Andedun

Eksempel på andedun

Et eksempel er en dobbeltdyne med en bæreevne på 11

En helårs dobbeltdyne på 200×200 skal veje ca. 1000 gram, mens en vinterdyne skal veje ca. 1900 gram

Husk at det kan være meget svært at sammenligne med vægt/bæreevne. Men hvis en helårs dobbeltdyne har en bæreevne på 11, og den har dimensionen 200 x 200, skal den veje ca. 1000 gram, mens en vinterdyne skal veje ca. 1900 gram

Det kan naturligvis være svært at foretage et valg på grundlag af disse oplysninger, men nogle firmaer har på deres hjemmeside en dynevælger.

Du behøver f.eks. her kun de tre oplysninger; soveværelsets temperatur, din kropstemperatur (forstået som hvor varm eller kold du er) og din højde. Du kan så klikke disse oplysninger ind og finde forslag til, hvilken dyne man anbefaler som mest passende til dig.

Ser du tit TV i sengen eller har smerter i kroppen, når du vågner? Tag et kig på vores elevationssenge test – Bedste elevationsseng

Her kan du se en videoguide med 10 gode råd til valg af ny dyne

I denne video får du et par gode råd til at forlænge din dynes levetid

 

Rating: 5.0. From 10 votes.
Please wait...