6 måder at beskytte din seng mod kæledyr

6 måder at beskytte din seng mod kæledyr

At dele vores hjem med kæledyr giver en masse glæde og selskab. Men det kan være svært at beslutte, om dine pelsede, fjerklædte eller skællede venner må sove i soveværelset, da det kan skabe nogle udfordringer. Noget mange kæledyrsejere bekymrer sig om, er for eksempel sengen, for selvom det er et rart og komfortabelt sted, fungerer den desværre også som en magnet for kæledyrshår, potentielle ulykker og kradsemærker.

Selvom det kan være svært at undgå, er det selvfølgelig muligt at have kæledyret i sengen og samtidig holde den ren og fri for skader. Artiklen her giver dig nogle konkrete løsninger på, hvordan du bedst muligt kan have dit kæledyr i sengen, uden at det går ud over kvaliteten af din søvn. Uanset om du er en helt ny eller erfaren kæledyrsejer, er der gode råd at hente, som forhåbentlig kan bidrage til en endnu mere hyggelig og harmonisk nattesøvn.

Fordelene ved at beskytte din seng

For de fleste er en seng mere end bare et sted at sove. Det er et fristed, hvor man kan slappe af og få ny energi. Når vi tillader vores kæledyr at komme med i vores intime rum, bliver det endnu vigtigere at sørge for, at sengen er i god stand. At investere i kvalitetssengetøj er en stor økonomisk beslutning, og hvis det konstant udsættes for dyrehår, skæl og uheld, kan det hurtigt blive slidt. Derfor er det vigtigt at beskytte din seng – på den måde kan du forlænge dens levetid, og derved få mest muligt ud af dit køb.

På sundhedsområdet er en ren seng alfa omega. Selvom det kan føles harmløst med kæledyrenes pels og skæl, så er det i virkeligheden kilder til allergener, som kan påvirke vores åndedrætsorganer og forstyrre vores søvn. Når vi beskytter vores senge mod skæl og pels, mindsker vi risikoen for allergener og øger chancerne for et sundere søvnmiljø. Selv hvis vi ikke tidligere har haft allergiske reaktioner over for vores kæledyr, så kan en konstant eksponering for deres skæl faktisk udløse allergier over tid. Derfor er det en god idé altid at beskytte sin seng – det sikrer nemlig ikke bare et behageligt sovemiljø, men det er også med til at forbedre din generelle sundhed, og samtidig styrker du båndet til din pelsede ven.

Vej 1: Brug beskyttende sengetøj

Beskyttende sengetøj er designet til at fungere som en barriere mellem dine almindelige lagner og det potentielle rod, som dine kæledyr kan lave. Vandtætte lagner beskytter for eksempel din madras mod uventede uheld, hvilket sikrer en lang levetid og god hygiejne. De er især nyttige, når du træner dine kæledyr eller har ældre dyr, da de sørger for, at din seng forbliver fri for pletter og lugte.

Det kan være en fordel at overveje dynebetræk, som er slidstærke og vaskbare. De er typisk lavet af hårdere stoffer, der kan modstå lejlighedsvise ridser eller bid, men som stadig er bløde og behagelige at ligge med. Den vaskbare funktion sikrer, at du nemt kan fjerne eventuelle dyrehår eller skæl, så du altid kan sove i et rent og friskt miljø.

Hvis du desuden er særligt følsom over for allergener, findes der også dynebetræk med allergivenlige materialer. De er lavet med det formål at reducere risikoen for allergiske reaktioner, så både du og dit kæledyr kan sove i sengen uden problemer.

Vej 2: Sæt grænser

Selvom tanken om at putte med vores kæledyr i sengen er dejlig, er det nogle gange nødvendigt at sætte grænser for at sikre, at vores soveværelse forbliver et rart og rent sted. Det er faktisk til fordel for både dig og dit kæledyr, hvis I har klare regler for, hvornår de må være i soveværelset.

At sætte grænser starter ofte med træning. Hvis du allerede fra start lærer dine kæledyr, hvor de må og ikke må være, skaber du en rutine, som de nemt kan lære at følge. Det kan for eksempel være, at de slet ikke må være i sengen, eller at der er et bestemt hjørne, som de gerne må ligge i. Uanset hvad I aftaler, er det vigtigste, at du er konsekvent. Det er nemlig sådan, dine kæledyr lærer, og hvis du ikke selv følger dine regler, vil det kun forvirre dem.

For dig, der ikke ønsker at have dit kæledyr i sengen, findes der heldigvis alternativer, der tilbyder samme komfort. Hvis du investerer i en høj kvalitet kæledyrsseng eller måtte, kan du give dit kæledyr et hyggeligt sted, som de kan kalde deres eget. Ved at placere det ved siden af din seng, vil de stadig føle, at de er tæt på dig, uden at de er direkte på dit sengetøj. Med tiden, positiv træning og måske nogle godbidder, vil kæledyrene helt naturligt falde til ro på deres egen soveplads.

En anden fordel ved at sætte grænser er, at det rent faktisk kan hjælpe med at forlænge levetiden for din seng. Færre interaktioner mellem dig og dine kæledyr betyder nemlig også en mindre risiko for slid, pletter og ophobning af allergener.

Vej 3: Plej dine kæledyr regelmæssigt

Regelmæssig pelspleje mindsker fældning. Alle med kæledyr kender sikkert synet af dyrehår overalt i hjemmet. Men ved at børste dine kæledyr ofte, har du mulighed for at fange de løse hår, inden de ender alle steder – fx i din seng.

Udover hår, kan kæledyr også slæbe en masse snavs og skæl med sig ind i huset, enten fra deres udendørs eventyr eller bare i forbindelse med deres daglige aktiviteter. Ved at give dit kæledyr regelmæssige bade – tilpasset lige præcis din kæledyrs behov og race – kan du dog nemt holde det hele på et minimum. Selvom katte ofte ikke behøver (eller bryder sig om) at blive badet, grundet deres naturlige instinkt til at holde sig selv rene, så kan hunde derimod have rigtig godt af at blive skyllet en gang om måneden, alt efter deres aktivitetsniveau og type af pels.

Det er også vigtigt at holde din hunds negle korte, da det blandt andet hjælper med at bevare gulvene. Hvis ikke neglene bliver holdt i skak, kan de nemlig både ridse og ødelægge gulvene, men det er dog noget, du nemt kan undgå ved at klippe neglene jævnligt.

Vej 4: Brug kæledyrsresistent møbelspray

Møbelsprays, der er modstandsdygtige over for kæledyr, fungerer ved at frigive dufte eller smagsstoffer, som er ubehagelige for kæledyr, men som typisk er milde eller umærkelige for mennesker. Når et kæledyr kommer i kontakt med sprøjten, vil det associere møbler eller sengetøj med en ubehagelig oplevelse og vil derfor være mindre tilbøjeligt til at gå tilbage til det.

 • Prioritering af sikkerhed: Når du vælger en spray, bør din primære bekymring altid være for sikkerheden. Gå derfor efter ikke-giftige formler, og hvis du er i tvivl, bør du konsultere en dyrlæge. Det er vigtigt at huske, at målet er at skræmme, ikke at tilføje din hund eller andre dyr skade.
 • Effektiv anvendelse: Følg produktets anvisninger, som typisk indebærer at spraye det ønskede beskyttelsesområde direkte. Det kan være dit sengetøj, din dyne eller endda dele af sengerammen, hvis dit kæledyr er tilbøjeligt til at bide i det.
 • Afhængigt af den konkrete spray kan effekten vare fra et par timer til flere uger. Det er en god idé at holde øje med dit kæledyrs reaktioner for at vurdere, hvor ofte midlet skal påføres igen.
 • Alsidig anvendelse: Dine møbler og andre områder i dit hjem kan beskyttes mod kæledyr med sprayen. Så hvis der er bestemte steder i dit hjem, hvor du ikke ønsker dit kæledyr opholder sig, kan du nemt anvende sprayen her.
 • Selvom spray i sig selv er effektivt, opnår du de bedste resultater, når du kombinerer det med andre strategier såsom træning og grænsesætning – på den måde får du en helhedsorienteret tilgang til at løse problemet.

Vej 5: Rengør sengetøj regelmæssigt

At holde dit sengetøj rent gør langt mere end bare at fjerne synligt snavs og hår. Det hjælper nemlig også med at håndtere usynlige problemstillinger såsom allergener, skæl og husstøvmider, der kan akkumulere som følge af dit kæledyrs tilstedeværelse.

 • Hyppighed er vigtig: Hvor ofte dit kæledyr sover i din seng, og hvordan det ellers opfører sig, har meget at sige, når det kommer til hvor tit, du bør vaske dit sengetøj. Generelt set bør du overveje at vaske dit sengetøj og pudebetræk en gang om ugen, især hvis dit kæledyr er meget aktivt eller fælder meget.
 • Dybderengøring: Ved at vaske dine dyner, tæpper og madrasbeskyttere en gang om måneden kan du nemt komme af med snavs og eventuelle allergener, som har samlet sig. Brug varmt vand og et mildt vaskemiddel for at sikre en effektiv rengøring, uden at det går ud over materialets kvalitet.
 • Pletvis rengøring: Uheld sker, og uanset om det er spild, mudder eller andre pletter, kan pletfjernere være en sand livredder. Med en skånsom pletfjerner ved hånden har du mulighed for at forhindre permanente pletter, hvis du ellers reagerer hurtigt, når uheldet er ude.
 • Naturlige løsninger: Bagepulver fungerer faktisk rigtig godt som en naturlig deodorant. Hvis du drysser lidt på din madras, inden du støvsuger den, kan det hjælpe med at fjerne lugte og absorbere fugt, hvilket vil give dig en meget friskere seng.
 • Lad dit sengetøj luft ud med jævne mellemrum. Det kan være en fordel at hænge dine lagner eller dyner ud i solen, eller blot lade din madras “trække vejret”. På den måde kan du mindske fugt, samt fjerne eventuelle lugte i dit sengetøj.

Vej 6: Invester i en seng eller et møbel til dit kæledyr

En smart måde at sikre både din seng og din sovs komfort er ved at investere i specielle møbler eller sengetøj til dit kæledyr. Når du giver dit kæledyr sin egen soveplads, kan du minimere slid på din seng, samtidig med at du sikrer, at din ven har maksimal komfort.

 • Moderne kæledyrssenge byder på både stil og funktionalitet med deres utrolige mange designs. Du kan få alt fra ortopædiske senge, der er ideelle til ældre kæledyr med ledproblemer, til opvarmede varianter, der er perfekte til de kolde nætter – på den måde er der noget for ethvert kæledyrs behov og præferencer.
 • Placering er vigtig: Sørg for at placere kæledyrssengen tæt på din egen seng, især hvis dit kæledyr er vant til at sove i nærheden af dig. Nærheden vil give tryghed, samtidig med at det sikrer, at de bruger deres egen seng.
 • Vedligeholdelse: Præcis som vores egne senge, kræver kæledyrssengen også regelmæssig rengøring. Du bør derfor gå efter modeller, som har aftagelige og vaskbare betræk, da det gør vedligeholdelsen super nem, og samtidig forlænger det også sengens levetid.
 • Møbler til kæledyr: Udover senge, findes der en lang række andre møbler, der er specielt designet til kæledyr. Uanset om du har en kat eller en hund, så kan du investere i alt lige fra klatretræer og liggestole til bænke. På den måde kan du nemt sørge for, at dine kæledyr altid har noget at lave, samtidig med at du minimerer risikoen for, at de bruger din seng som deres egen private legeplads.
 • I starten kan dit kæledyr godt have lidt brug for en opmuntring, når det kommer til at bruge sin nye seng eller møbel. Her kan lidt legetøj, godbidder eller bare det at tilbringe tid sammen med dem i deres nye seng gøre en stor forskel og hjælpe dem med at føle sig mere hjemme.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme