Hvorfor søvn er vigtigt for dit helbred

Hvorfor søvn er vigtigt for dit helbred

Vi ved alle, hvordan det føles at være udmattet efter en lang dag. Man har bare lyst til at lægge sig på puden og stresse af. Men vidste du, at det er vigtigt for dit helbred at få nok søvn? Her er nogle af de områder, der er påvirket af din søvn.

 • Søvn påvirker dit humør

Hvis du nogensinde har været i søvnmangel, ved du måske, hvor irritabel du kan blive. Selv om vi alle har vores øjeblikke, kan det være, fordi du ikke får nok søvn. Hvis du snerrer eller bider af dine omgivelser, så kan de sagtens være et symptom på for lidt søvn. Mangel på søvn kan også føre til depression og angst. At få nok søvn er med til at forbedre dit humør og gør det lettere at håndtere stress.  

 • Søvn styrker dit immunsystem

Når du ikke får nok hvile, har din krop ikke tid til at helbrede og reparere sig selv korrekt. Det kan føre til, at du bliver mere modtagelig for at blive syg. Undersøgelser har vist, at folk, der ikke får nok søvn, er mere tilbøjelige til at blive forkølede eller få influenza. Så næste gang du føler dig nedslidt, skal du sørge for at få lidt ekstra hvile! 

 • Søvn hjælper dig med at holde en sund vægt 

Ikke alene gør træthed det sværere for dig at dyrke motion, men manglende søvn kan også øge trangen til usund mad. Når du ikke får nok hvile, producerer din krop mere af hormonet ghrelin (som fortæller din krop, hvornår den er sulten) og mindre af hormonet leptin (som fortæller din krop, hvornår den er mæt). Dette kan med tiden føre til, at du tager på i vægt. Så hvis du forsøger at tabe dig eller bibeholde en sund vægt, skal du sigte efter 7-8 timers søvn hver nat.

 • Søvn kan få dig til at præstere bedre på arbejdet

Søvn og præstation er uløseligt forbundet. Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med søvn af god kvalitet for at opnå optimale resultater, mens vedvarende søvnmangel kan have en betydelig negativ indvirkning på din produktivitet. Manglende søvn kan føre til fejl, ulykker og dårlig beslutningstagning og er blevet forbundet med en række alvorlige helbredsproblemer. Heldigvis er der nogle relativt enkle ændringer, som folk kan foretage for at få bedre søvn og forbedre deres præstationer.

 • Bedre søvn kan hjælpe dit stofskifte

Undersøgelser har vist, at søvn kan være med til at øge dit stofskifte. En undersøgelse viste, at personer, der sov otte timer om natten, havde et højere stofskifte end personer, der kun sov fire timer. En anden undersøgelse har imidlertid vist, at dit stofskifte sænkes med op til 15 %, når du sover, og falder til det laveste niveau om morgenen.

Hvis du mangler søvn, kan en forbedring af din søvnkvalitet faktisk gøre det lettere at tabe dig, da du har en mindre chance for at opleve problemer med dit stofskifte.

 • Bedre søvn kan styrke dit hjerte

Der er beviser for, at bedre søvn kan hjælpe med at styrke dit hjerte. En undersøgelse viste, at personer, der sov syv timer om natten, havde en lavere risiko for hjertesygdomme end dem, der kun sov fem timer om natten. En anden undersøgelse viste, at personer, der sov seks timer om natten, havde en lavere risiko for slagtilfælde end personer, der kun sov fire timer om natten.

Man mener, at tilstrækkelig søvn kan bidrage til at reducere stress og inflammation, som begge er forbundet med hjertesygdomme.

Hvad du skal gøre, hvis du ikke kan falde i søvn:

Du skal finde ud af, om du rent faktisk har en lidelse, der påvirker din søvn, f.eks. søvnløshed eller søvnapnø. Du bør tale med din læge om dette, da de vil kunne hjælpe dig med at finde en behandling til dit problem. Hvis du er deprimeret, kan du også opleve søvnproblemer. Det er derfor vigtigt at snakke med en professionel om dine problemer, hvis du nogensinde har haft en af de ovennævnte lidelser.

Hvis du ikke har en søvnforstyrrelse, er der stadig ting, du kan gøre for at forbedre din sovevaner.

Her er nogle tips til at få en bedre nattesøvn

 1. Sørg for, at dit soveværelse er mørkt, stille og køligt. Ved at skabe den rigtige indretning til dit soveværelse, der indbyder til søvn, er du mere tilbøjelig til at falde hurtigt i søvn og sove hele natten.
 2. Lav en regelmæssig søvnplan, og hold dig så vidt muligt til den.
 3. Undgå koffein og alkohol før sengetid. Alkohol og koffein vil gøre det sværere at falde i søvn og forblive i den dybe søvn.
 4. Undgå at arbejde eller bruge elektroniske apparater i sengen. Det blå lys, der udsendes fra skærme, kan forstyrre din døgnrytme og gøre det sværere at falde i søvn.
 5. Bevæg dig i løbet af dagen. Motion kan være med til at forbedre din søvnkvalitet ved at reducere stress og fremme afslapning.
 6. Øv dig i nogle afslapningsteknikker før sengetid. Dette kan omfatte dybe åndedrætsøvelser, progressiv muskelafspænding eller meditation.
 7. Sørg for, at dit soveværelse er behageligt. En behagelig madras og gode puder er vigtige for at få en god nattesøvn. Vi har lavet en guide, hvor vi har fundet de bedste senge på markedet. På den måde bliver det nemmere for dig at vælge lige præcis den seng, der passer bedst til dig.

 

En god nattesøvn er vigtig for dit helbred og generelle velvære – det er der ingen tvivl om! Hvis du føler dig træt i løbet af dagen, kan du prøve at gå tidligere i seng eller tage en lur.

Krop og sind vil takke dig!

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme