4 tips til at vende og dreje din madras

4 tips til at vende og dreje din madras

Når du sover, udsætter du faktisk din madras for en konstant belastning, hvilket over tid kan medføre en skæv og dårligere komfort. Selvom det måske virker som om, en madras er en ret statisk ting, så kan den faktisk få stor glæde af regelmæssig vedligeholdelse – lidt ligesom når du skifter dæk på din bil. Ved at dreje og vende din madras ikke kun forlænger du dens levetid, men det sikrer samtidig også, at du får en langt mere behagelig søvn.

Korrekt drejning og vending af din madras kan faktisk løse en række problemer, som mange af os helt overser. Det kan nemlig være med til at forhindre fordybninger, at din madras bliver for slap, og i nogle tilfælde endda at den knirker.

I de kommende afsnit vil vi undersøge, hvorfor det er nødvendigt at vende og dreje din madras, give dig forståelse for de forskellige typer af madrasser og ikke mindst give dig nogle praktiske tips, så du kan udføre processen nemt og effektivt. Uanset om du lige har investeret i en spritny springmadras, eller hvis du ønsker at forlænge levetiden på din nuværende madras, så vil vores artikel med stor sandsynlighed være yderst brugbar.

Fordelene ved at rotere og vende

At vende og dreje en madras kan virke lidt kedeligt – især hvis din madras er stor og tung. Ikke desto mindre er fordelene ved at gøre det helt klare, og det har en stor indvirkning på både komfort og levetid for din madras. Faktisk er der en lang række fordele ved netop at vende og dreje din madras, heriblandt:

 • Madrasser afslører, hvordan vi sover, da de ligesom sko, viser slidmønstre alt efter, hvordan vi ligger. Hvis du altid sover på samme måde, kan det med tiden medføre, at et bestemt område synker sammen eller bliver klumpet. Dog kan du undgå det problem ved at dreje og vende din madras jævnligt, hvilket vil fordele slidmønstrene mere ensartet, og dermed forhindre, at nogen områder forringes.
 • De fleste madrasser har en levetid på 7 til 10 år, men med den rette pleje kan du faktisk forlænge levetiden yderligere. Hvis du sørger for jævnligt at vende og dreje din madras, kan du forlænge dens levetid med flere år, så du sikrer dig, at du får mest muligt ud af din investering.
 • Forebyggelse af hængende madrasser og klumper: En af de mest almindelige klager, når det kommer til madrasser, er, at de enten hænger eller danner klumper. Ikke nok med at det resulterer i en dårlig søvn, så kan det også være yderst ubehageligt. Men ved at dreje og vende din madras jævnligt, kan du modvirke tyngdekraftens pres og kroppens vægtfordeling, hvilket vil resultere i en mere jævn og behagelig overflade. Sådan sikrer du dig nemlig, at din madras forbliver flad og komfortabel.
 • En god madras giver en langt bedre støtte til din ryg, samtidig med at den sikrer dig den bedst mulige komfort. Når du jævnligt drejer og vender din madras, vil den forblive fast og give dig en konstant støtte og komfort. Så undgår du altså en madras, der med tiden bliver alt for blød.

Forstå din madrastype

Før du begynder at vende og dreje din madras, er det vigtigt at vide, hvilken type madras du har. Alle madrasser har nemlig forskellige designs og specifikke plejeanvisninger. Når du ved, hvilken type du har, er du også bedre rustet til at tage de rigtige beslutninger, når det kommer til at vedligeholde den.

Ensidige vs. tosidige madrasser:

 • Madrasser med én side: Disse madrasser er designet til kun at blive brugt på den ene side, hvor de har et specielt toplag, som er beregnet til at sove på. Når du vender madrassen, vil du derfor komme til at sove på et underlag, som ikke er lavet til direkte kontakt med din krop. Dog er det en god idé at vende dem jævnligt, så de kan slides mere ensartet.
 • Med en dobbeltsidet madras kan du nemt dreje og vende din madras, da den har en liggeflade på begge sider. Det sikrer dig et mere jævnt slid, hvilket resulterer i en længere levetid for din madras. Så selvom det ikke er så almindeligt i dag, har det faktisk en fordel, som de moderne madrasser ikke tilbyder.

Hvilke madrasser skal og bør ikke vendes:

Mens traditionelle springmadrasser ofte kan vendes, er det ikke sikkert, at andre typer, som f.eks. topmadrasser og memory foam, kan det. Her er en hurtig gennemgang:

 • Innerspringmadrasser: De kan som regel vendes, medmindre de har en pude på den ene side.
 • MMadrasser fremstillet af memory-skum og latex er typisk enkeltsidede. Selvom de kan vendes, er det ikke altid hensigten, med mindre de er specifikt designet som to-sidet.
 • Pudemadrasser og Euro-topmadrasser er som regel ensidige med et lag af polstring på toppen. Selvom det er en fordel at vende dem, kan det godt resultere i en lidt ubehagelig søvnoplevelse.
 • Hybridmadrasser består af en kombination af fjedre og skum/latex og kræver som regel, at du vender dem, da de er ensidige i stedet for at dreje dem.

Hyppighed af rotation og vending baseret på madrastype:

 • Traditionel inderfjeder: Roter hver 2-3 måned; vend hver 6. måned.
 • Hukommelsesskum og latex: Roter hver 3-6 måned; tjek producentens retningslinjer for vending.
 • Pillow-top og Euro-top: Roter hver 2-3 måned; undgå at vende dem, medmindre det er angivet.
 • Hybrid: Roter hver 3-6 måned; se producentens råd om vending.

Tips til effektiv rotation og vending af madrasser

Planlæg regelmæssigt rotationer og vendinger

Ved at lave en regelmæssig plan for at vedligeholde din madras, kan du sikre dig, at du ikke forsømmer denne vigtige opgave. Du kan f.eks. sætte krydser i din kalender eller lave påmindelser på din telefon – på den måde glemmer du det aldrig. Du kan også vælge at planlægge at vende din madras, når du alligevel udfører andre rutinemæssige opgaver i hjemmet, f.eks. i forbindelse med sæsonskift eller under en større rengøring. På den måde bliver det endnu nemmere for dig at huske det.

Korrekt teknik til flipping

Det er yderst vigtigt at tage dine forholdsregler iagt, når du skal vende din madras – især på grund af madrasens vægt og størrelse. Når du vender en madras, bør du altid sørge for at bukke i knæene i stedet for i taljen, da det mindsker risikoen for at belaste din ryg. Hvis det er muligt, så få endelig en partner eller et familiemedlem til at hjælpe dig. Med fire hænder går det ikke kun hurtigere, men I reducerer samtidig risikoen for at beskadige madrassen. Sørg for at tage det roligt, når I vender madrassen – det er ingen konkurrence. Gør det langsomt og støt, det giver det bedste resultat. Så husk – vær tålmodig.

Korrekt teknik til at rotere

Når du vender din madras, kan det være med til at sikre, at den slides jævnt. Det er en fordel at vælge en bestemt retning, som du altid roterer din madras i – det samme gælder, om du vælger at dreje den med eller mod uret. Efter hver vending er det vigtigt, at du sikrer dig, at madrassen ligger godt og er korrekt justeret i forhold til din sengeramme eller base. Hvis ikke madrassen er ordentligt justeret, kan det nemlig både resultere i en dårlig nattesøvn for dig og en hurtigere slidtage for madrassen.

Inspektion og rengøring under processen

Rotation og vending er en oplagt mulighed for at inspicere og rengøre din madras. Hold øje med tegn på slitage, skader eller eventuelle angreb – jo hurtigere du opdager problemerne, jo nemmere er de at løse. Derudover kan du med jævne mellemrum støvsuge din madras for at fjerne støvmider og allergener, hvilket vil skabe et sundere sovemiljø for dig. Sørg for at dreje og vende madrassen, så den holder længere, og du får en bedre nattesøvn.

Yderligere overvejelser

Selvom det at dreje og vende din madras er en vigtig del af vedligeholdelsen, er der også en række andre ting, du bør overveje, hvis du gerne vil have, at din madras holder i mange år, samtidig med at den sikrer dig en god nattesøvn.

Hold øje med tegn på, at det er tid til at udskifte din madras: Madrasser har desværre ikke en evig levetid, og det er derfor vigtigt, at du kan genkende tegnene på en slidt madras. Nogle åbenlyse problemer, som du hurtigt kan opdage ved at foretage en simpel visuel inspektion, inkluderer at madrassen hænger eller har klumper, eller at du kan mærke spiralerne stikke igennem. Dog er komfortniveauet et langt mere subtilt, men ligeså vigtigt, tegn du bør holde øje med. Hvis du ofte vågner op med smerter, eller har urolige nætter, så er det sandsynligvis et tydeligt tegn på, at din madras ikke længere opfylder sit formål på en effektiv måde.

Betydningen af sengerammer og boksmadrasser: En madras’ levetid og komfort afhænger ikke kun af selve madrassen. Sengerammens styrke spiller nemlig en helt central rolle. Det er nemlig sådan, at en vaklende eller svag sengeramme kan have en negativ påvirkning på madrassen, og i værste fald medvirke til at fremskynde madrassens slid. Hvis du derimod bruger en boxmadras, er dens tilstand selvfølgelig også vigtig. En gammel og slap en af slagsen kan nemlig ikke give dig den nødvendige støtte, hvilket vil have en indvirkning på hele madrassens generelle præstation og komfort.

Brug madrasbeskyttere til at forlænge din madras’ levetid: Madrasbeskyttere fungerer som et skjold, der tilføjer et ekstra lag af forsvar mod forskellige trusler. Hvis du for eksempel vælger en vandtæt variant, kan den beskytte din madras mod utilsigtet spild, som ellers kan føre til dannelse af mug og skimmel. Derudover fungerer madrasbeskyttere også som en barriere mod støvmider og allergener, hvilket sikrer dig et renere og dermed sundere sovemiljø. Så ved at investere i en madrasbeskytter, kan du både forlænge din madras’ levetid og skabe de bedst mulige betingelser for en god nats søvn.

I områder med høj luftfugtighed kan din madras blive nedbrudt af den fugt, der trænger ind i den. Men du kan faktisk forhindre det ved at sørge for, at dit soveværelse er ordentligt ventileret, eller ved at bruge en affugter. Derudover er der også fordele ved at lufte din madras i direkte sollys med jævne mellemrum, da det både kan fjerne bakterier og give din madras en dejlig frisk duft.

Vær opmærksom på vægtgrænser: Madrasser er designet til at bære vægt op til en vis grænse. Hvis de konstant udsættes for belastninger, der er større end deres kapacitet, kan det resultere I, at de synker sammen i løbet af kort tid, hvilket vil give dem en kortere levetid. Derfor skal du altid sørge for at læse producentens retningslinjer angående vægtgrænser, så du undgår at utilsigtet forkorte din madras’ levetid.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme