7 fejl, du skal undgå, når du køber en ny seng

7 fejl, du skal undgå, når du køber en ny seng

Søvn påvirker vores fysiske sundhed, emotionelle velvære og generelle livskvalitet – derfor er det et helt grundlæggende behov for os mennesker. Det er ingen overdrivelse at sige, at kvaliteten af vores søvn i høj grad er bestemt af vores valg af den bedste seng, vi vælger at hvile i. Præcis som et par gode sko kan beskytte og støtte vores fødder i løbet af en dag, kan en behagelig seng sørge for, at vi får en dyb og afslappende søvn, så vi fyldes med ny energi til den kommende dag.

Men processen med at købe en seng kan være fyldt med usikkerhed, og det kan nemt føre til fejltagelser, hvis man ikke er forsigtig. Der er så mange muligheder – lige fra typer af madrasser og størrelser til forskellige niveauer af fasthed og støtte, så det kræver virkelig, at man tænker sig om, når man skal vælge den helt rette seng.

Hensigten med denne guide er ikke kun at opremse de fejl, mange ofte begår, når de køber en seng, men også at give dig al den viden, du har brug for, til at navigere rundt i den ellers ret forvirrende verden, det er, at købe en seng. På den måde kan du forhåbentlig undgå de typiske faldgruber, og dermed være bedre rustet til at finde en seng, der opfylder netop dine behov, så du kan få utallige nætter med en god og dyb søvn.

Undersøger ikke forskellige sengetyper

I den store verden af sengetøj findes der et væld af forskellige typer af madrasser, og hver af dem har deres egne fordele og potentielle ulemper. Akkurat som du ikke bare køber den første bil, du ser, uden at undersøge dens specifikationer, bør du heller ikke bare vælge en madras, uden at have en grundlæggende forståelse for de forskellige typer, der er at vælge imellem. Det kan nemlig føre til, at du ender med en madras, du egentlig ikke er tilfreds med. Så sørg for at sætte dig lidt ind i det, inden du træffer dit valg.

 • Madrasser med hukommelsesskum er kendt for deres evne til at forme sig efter kroppen, hvilket giver en god aflastning af trykpunkter – noget som især kan være fordelagtigt, hvis du ofte sover på siden. Ulempen ved de traditionelle hukommelsesskummadrasser er dog, at de har tendens til at holde på varmen, hvilket måske ikke er så ideelt, hvis du har en tendens til at svede om natten.
 • Inderfjedre: Det er de klassiske madrasser, som vi alle kender, og de er kendt for deres fjedre. De giver en god støtte og en fastere komfort end skum. Dog har de en tendens til ikke at tilpasse sig kroppen på samme måde, som skum gør, hvilket i nogle tilfælde kan resultere i, at nogle oplever punktbelastning.
 • Hybridmadrasser kombinerer fordele fra både skum- og springmadrasser, idet de består af en kerne af fjedre, der er blevet suppleret med lag af skum – eller andre materialer. Sammen skaber de en madras, der tilbyder en ideel balance mellem komfort, støtte og aflastning.
 • Latexmadrasser er utrolig populære, da de har nogle helt unikke egenskaber. De giver dig en fast og elastisk følelse, og så er de faktisk også køligere end memory foam. Du kan få madrasserne i både syntetisk og naturlig latex – alt efter hvad du foretrækker.
 • Justerbare luftmadrasser lader dig selv bestemme, hvor fast din madras skal være, da du nemt kan regulere madrasens fasthed ved at puste luft i kamrene eller tømme dem for luft. Dog er det værd at bemærke, at selvom de giver dig en høj grad af tilpasning, er de måske ikke lige så holdbare som andre typer af madrasser.
 • Vandsenge, der engang var en populær trend, benytter sig af vandkamre for at give dig en god støtte. Dog er de ikke for alle, da de adskiller sig meget fra de klassiske madrasser, og kan derfor mangle den støtte, du foretrækker.

Ignorerer krav til sengestørrelse

Når du køber en seng i Skandinavien eller leder efter en seng i skandinavisk stil, er det vigtigt at forstå de specifikke mål. I modsætning til i andre regioner, hvor sengestørrelserne ofte har navne, kan du her ved at fokusere på målene sikre, at du får en seng, der passer til lige netop dine behov.

 • 90 x 200 cm: Passer til én person, hvad end det er et barn, en teenager eller en voksen.
 • 140 x 200 cm: Lidt større løsning, som kan rumme to voksne, dog uden den helt store plads til hver især.
 • 180 x 200 cm: Rummelig løsning til par, der gerne vil have masser af plads.
 • 160 x 200 cm: Størrelsen ligger mellem 140×200 cm og 180×200 cm og er en god størrelse til to voksne, da de får masser af plads uden at sengen fylder for meget.
 • 240 x 200 cm: Den store størrelse er især velegnet til familier, hvor børnene ofte sover i forældrenes seng, eller hvis I på anden vis bare godt kan lide at have rigtig meget plads at gøre godt med.

Når du overvejer dimensionerne, skal du huske på følgende:

 • Plads i rummet: Du bør måle det tilgængelige område i dit soveværelse, så du sikrer dig, at der er plads nok til den størrelse seng, du overvejer. Det har nemlig stor betydning for æstetikken, hvor nemt det er at komme rundt i rummet, og generelt bare rummets funktionalitet.
 • Fremtidige behov: Tag højde for, hvordan dine behov kan ændre sig i de kommende år. Skal du måske flytte, eller planlægger du at få børn? Ved at tænke over sådanne ting, kan du nemmere træffe et valg, som er godt og trygt – også på den lange bane.
 • Senge mål: Til én person er en seng på 90 x 200 cm helt normal, mens de fleste par foretrækker en seng på enten 140 x 200 cm eller 160 x 200 cm. Hvis I er en familie på for eksempel tre eller I har kæledyr, som godt kan finde på at hoppe med i sengen, så kan det være at I skal kigge efter en seng på 240 x 200 cm.

Ignorerer korrekt støtte til rygsøjlen

Kroppens centrale søjle er faktisk vores rygsøjle, der bogstaveligt talt holder os oppe. Når vi ligger ned for at hvile, er det derfor vigtigt, at vores seng giver den nødvendige støtte, så vi kan opretholde den naturlige krumning og justering i vores rygsøjle. Gør den det ikke, kan det faktisk give anledning til en række problemer – derfor er det alfa omega at tænke på korrekt støtte, når du skal vælge seng.

 • Kroniske rygsmerter: Hvis ikke du får den rette støtte, kan det resultere i, at din rygsøjle bliver tvunget ud i unaturlige stillinger i lange perioder, [https://link.springer.com/article/10.1186/s10195-021-00616-5 | hvilket med tiden kan føre til kroniske rygsmerter] – noget som mange tror skyldes en dårlig madras.
 • Dårlig søvnkvalitet skyldes ofte manglende støtte til ryggen, hvilket resulterer i en nat med mange vendinger og drejninger i søvnen. Det forhindrer dig i at opnå en dyb og afslappende søvn, hvilket kan resultere i træthed, humørsvingninger og nedsat koncentration i løbet af dagen.
 • Manglende støtte forværrer allerede eksisterende tilstande: Hvis du i forvejen døjer med rygproblemer såsom skoliose, diskusprolaps eller kroniske smerter, kan en seng uden ordentlig støtte resultere i en forværring af dine gener.
 • En madras, der ikke følger din rygsøjlens naturlige form, kan resultere i, at bestemte områder af din krop – fx hofter eller skuldre – får et for højt tryk. Det er ikke kun generende, men det kan også resultere i ømhed eller en forværring af smerter i netop disse områder.
 • Sundhedsmæssige konsekvenser på lang sigt: Hvis du konstant har en dårlig holdning, kan det over tid resultere i en fejlstilling af rygsøjlen, hvilket kan få stor indvirkning på dit generelle helbred. Det kan blandt andet påvirke din nervefunktion, muskeltonus og endda dine organers præstation.
 • Økonomiske konsekvenser: Manglende støtte til din ryg kan resultere i, at du bliver nødt til at få behandlinger såsom massage, kiropraktorjusteringer eller endda medicinske indgreb. Det kan også medføre, at du bliver nødt til at skifte din madras ud langt hurtigere, end du ellers ville, hvilket selvfølgelig også er en ekstra udgift.
 • Korrekt justering af rygsøjlen i løbet af natten kan have en effekt på din kropsholdning i løbet af dagen. Det kan nemlig give dig mere energi, en bedre holdning og en generel følelse af velvære. Så at have en velstøttet rygsøjle, mens du sover, kan altså føre til en lang række fordele i din hverdag.

Overser retur- og garantipolitikker

Der er ikke noget at sige til, at man hurtigt kan komme til at lade sig rive med, når man skal vælge sin nye seng – det er både spændende at finde den helt rette type, størrelse og design. Men en ting, som er endnu vigtigere, og som du på ingen måde må overse, er sengens retur- og garantipolitik. Det er nemlig en afgørende faktor, når du står og skal træffe din endelige beslutning, da det i sidste ende kan blive en stor hovedpine, hvis ikke politikken er noget værd.

Komfortforsikring

 • Søvnforsøg: At afprøve en seng i en butik er ikke det samme som at sove i den i flere nætter. Derfor tilbyder nogle virksomheder, at du kan få en seng på prøve, så du virkelig kan teste komforten over en længere periode.
 • Skiftende behov: Når din livssituation eller helbred ændrer sig, så opfylder din seng måske heller ikke dine behov længere. Her kan en fleksibel returordning være en fordel, så du nemt kan få en ny seng, der passer bedre til dig.

Economic Protection

 • Mulighed for et længere produktliv: Når det er muligt at få en lang garantiperiode, er det ofte et tegn på, at producenten har stor tillid til produktets holdbarhed. Og hvis der mod forventning skulle opstå problemer mange år efter dit køb, så kan en solid garanti være med til at dække eventuelle omkostninger.
 • Selv de bedste senge kan have produktionsfejl. Men med en god garanti, kan du være sikker på, at du er dækket, hvis der skulle opstå uforudsete problemer – uden at det vil medføre ekstra udgifter for dig.
 • Senge kan være en stor udskrivning. Men med gode retur- og garantimuligheder, kan du føle dig langt mere sikker i dit køb. Så hvis ikke du er tilfreds, kan du nemt få dine penge tilbage. Således er du garanteret at få fuld værdi for dine penge. Hvor mange penge du end måtte bruge.

Fred i sindet

 • Mærk at du kan få din seng repareret eller returneret, hvis der opstår uventede problemer. Det giver dig mulighed for at justere dig til din nye seng og forbedrer din samlede købsoplevelse.
 • Genfortalt: Det er vigtigt at undersøge, hvad garantien dækker, såvel som hvad den ikke dækker. På den måde undgår du uventede problemer, samtidig med at du sørger for at passe godt på din seng.

Prioritering af pris frem for kvalitet

Når du står over for at skulle vælge en ny seng, kan det være fristende at lade sig lokke af de gode tilbud og rabatter, som du ofte finder rundt omkring. Dog skal du huske på, at når det kommer til senge, så investerer du i mere end bare et møbel – du investerer i din natlige komfort, fysiske sundhed og generelle velvære. Så selvom du selvfølgelig gerne vil spare penge, er der visse ting, som du ikke skal gå på kompromis med – uanset den gode besparelse.

Det kan virke fristende at vælge en billig løsning, men ofte medfører de billige senge en række omkostninger på den lange bane. Det er nemlig typisk sådan, at senge af lav kvalitet hurtigere bliver slidte, hvilket betyder, at du får brug for en ny seng før forventet. Det resulterer i en cyklus, hvor du ofte skal udskifte din seng, hvilket bare ender med at blive dyrere i sidste ende. Derudover er der også en række vedligeholdelsesomkostninger ved de billige senge. Det kan for eksempel være, at du skal have en fjeder eller en ramme repareret, eller at du skal købe ekstra tilbehør for at gøre sengen mere komfortabel. Alt i alt ender det altså ofte med, at de billige senge faktisk slet ikke er så billige igen.

En dårlig seng giver dig måske ikke den nødvendige støtte, som din krop har brug for, hvilket kan resultere i dårlig søvn og generelt en ringe søvnkvalitet. Det kan over tid føre til træthed, irritabilitet og endda mere alvorlige helbredsproblemer, såsom kroniske smerter eller muskelspændinger.

Hvis ikke din rygsøjle får den rette støtte, kan det nemlig resultere i mere end bare generel ubehag – det kan faktisk også skabe langsigtede ortopædiske problemer.

Og hvis vi kigger på, hvordan sengene bliver produceret, så er det desuden langt fra sikkert, at de billige senge overholder særlig bæredygtige eller etiske produktionsmetoder. Det kan nemlig hurtigt resultere i, at der bliver gjort brug af skadelige materialer og produktionsmetoder.

Glem alt om sengebund og fundament

I begejstringen over at finde den helt rette madras, kan det desværre tit ske, at vi helt glemmer at tænke på, hvilken sengebund eller sengeramme vi skal have. Ikke desto mindre er valget af sengebund utrolig vigtig, da den har stor betydning for komforten, hvor længe din seng vil holde, samt hvordan den overordnet set vil fungere. Så i virkeligheden spiller din valg af sengebund en mindst lige så stor rolle som madrassen.

I bund og grund er en bund en helt uden sang, der giver den nødvendige støtte til din madras. Hvis du vælger en bund, der ikke er egnet til formålet, kan det ikke kun ødelægge din madras og få den til at synke sammen for hurtigt, det kan også resultere i, at du mister garantien. Tænk på din madras og din bund som et hold – den ene kan ikke yde sit bedste, uden den anden giver den den rette støtte. Udover holdbarheden er det også vigtigt, at bunden bidrager til at give dig en god støtte. Alt efter designet – om det er med lameller, der giver en bedre ventilation, eller en boksmadras, der tilføjer ekstra spændstighed – så spiller bunden en stor rolle i fordelingen af din vægt og justeringen af din rygsøjle, hvilket har en direkte indvirkning på kvaliteten af din søvn, og sørger for, at du undgår at vågne op med irriterende smerter i ryggen og overbelastede muskler.

Æstetikken af din seng påvirkes i høj grad af dens base, som også har en stor indflydelse på rummets generelle stemning. Basen bestemmer, hvor dominerende din seng er, og ikke mindst hvor nemt det er for dig at komme i og ud af den. Hvis du har brug for ekstra opbevaringsplads, findes der desuden nogle sengebunde, som er helt ideelle til formålet – de er nemlig designet til at maksimere anvendeligheden af dit soveværelse. Til sidst, men ikke mindst, er der også sundhedsmæssige fordele ved en god sengeramme, da den kan være med til at forhindre dårlig søvn. En ordentlig sengeramme giver nemlig masser af ventilation og en passende højde, hvilket er med til at undgå problemer som mug, skimmelsvamp og støvmider – på den måde kan du sikre dig et renere og dermed sundere sovemiljø.

Ignorerer madrassens materialer og certificeringer

Certificeringer fungerer som et [benchmark for kvaliteten af madrasser, samt deres sikkerhed og miljømæssige påvirkning]. Nogle af de mest fremtrædende certificeringer inkluderer:

 • CertiPUR-US: Certificeringen sikrer, at skummet er fri for skadelige kemikalier, herunder tungmetaller, flammehæmmere og stoffer, der nedbryder ozonlaget. Derudover indikerer den også, at skummet har lave VOC-emissioner (flygtige organiske forbindelser), hvilket er godt for din indendørs luftkvalitet.
 • OEKO-TEX Standard 100 er en uafhængig certificering, som bekræfter, at tekstiler – lige fra overfladestoffer til tråde – er fri for skadelige stoffer.
 • GOLS (Global Organic Latex Standard) er din garanti for, at latexen i din madras er økologisk og bæredygtigt produceret uden brug af skadelige kemikalier. Så kan du sove godt om natten – i mere end én forstand.
 • GOTS (Global Organic Textile Standard) certificerer økologiske fibre og vurderer både råvarer og de færdige produkter for at sikre en miljømæssig og socialt ansvarlig produktion.

Ved at overse disse certificeringer løber du risikoen for at investere i en madras, som måske ikke passer til dine behov, ikke er særlig miljøvenlig, eller har en kortere levetid.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme