Vælg en side

En dårlig madras eller en slatten dyne er ikke lige sagen. De kan sammen eller hver for sig hurtigt lede til, at du får en rastløs nat, med alt hvad dertil hører, i form af en efterfølgende dårlig dag. Så det er noget, du sikkert helst ikke ser ske. Men hvad med kvaliteten og komforten af ​​dine hovedpuder?

Uanset om du ligger på ryggen, på maven eller på siden, kan den helt rigtige hovedpude hurtigt gøre en forskel, når det kommer til kvaliteten af ​​din søvn og din liggekomfort. Hovedpuder er der for at støtte en af ​​de vigtigste og travleste dele af din krop.

Har du tænkt på, at det menneskelige hoved vejer mellem 4,5 og 5,5 kg? Nej vel, så det betyder noget med den hovedpude; hvis du ser på en hovedpude som ”bare en hovedpude”, kan du godt tænke om igen.

Guide til valg af hovedpude

 • Sover du på ryggen eller maven, anbefaler vi en lav hovedpude
 • Sover du på ryggen eller siden, anbefaler vi en mellem hovedpude, medmindre at du har brede skuldre
 • Sover du på siden og har brede skuldre, anbefaler vi en høj hovedpude
*Dette er vejledende råd for valg af hovedpude, og det kan være anderledes for dig

Alt for mange har problemer med at sove

I Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil for 2013 konkluderede man, at 41 procent af danskerne siger, at de har været berørt af søvnproblemer inden for de seneste 14 dage, og af disse er det hele 11 procent, der svarede, at de havde været meget generet af disse problemer.

Søvnbesvær opstår med alderen, og kvinder har oftere søvnproblemer end mænd. Forbruget af sovemedicin er for højt, og det rejser unægtelig spørgsmålet om der findes andre veje at gå for at opnå en god dyb søvn.

Her spiller især REM-søvnen ind; REM søvn påvirker vore hjerner, vores sundhed og vores hverdag. REM står for ”Rapid Eye Movements” – de hurtige øjenbevægelser i søvnens 4. stadie.

Sovemedicin er ikke et ubetinget gode for din nattesøvn. Medicinen har den uhensigtsmæssige sideeffekt, at den kan være vanedannende, og den kan i nogle tilfælde virke ødelæggende på den nødvendige REM-søvn.

Vi har, i denne guide til den bedste hovedpude, kigget nærmere på hovedpuder fra Soveland.dkSengetid.dk og Drømmeland.


Trænger du også til en ny dyne? Se hvilken vi har kåret til Bedste dyne – Dyne test

Hovedpuden bliver ofte overset

Et simpelt sted at starte afhjælpningen af søvnproblemer er at se på din seng, din madras, din dyne og den ofte glemte hovedpude. Ja så lidt skal der til.

Ifølge det britiske søvnråd skal en god pude støtte hovedet, så du ligger i den rigtige stilling. Det betyder, at hovedet skal ligge i samme position, som hvis du stod oprejst med en god kropsholdning.

Graden af ​​understøttelse kan variere fra person til person. Er hovedpuden for blød, vil dit hoved falde tilbage og lægge pres på nakken, mens en pude, der er for hård, vil efterforlade dig med stivhed i nakkeregionen.

Hertil kommer spørgsmålet om hygiejne. Hvor ofte skifter du egentligt dine puder ud; det gælder både de puder, der ligger i skabene eller de, der er frit liggende på sengen i dit soveværelse?

En voksen person kan afgive op til en liter sved hver nat. Som alt andet sengetøj skal puder vaskes fra tid til anden. Det er imidlertid ofte en opgave, der bliver udsat igen og igen. På den måde hober bakterier og naturligt forekommende snavs sig op på hovedpuden. Det kan derfor kun anbefales, at du udskifter dine puder efter to til tre år.

Jo der er mange ting, der skal tages i betragtning. At shoppe rundt efter den korrekte pude, der passer til dine individuelle behov kan hurtigt bringe dig ind i et minefelt. Et udtryk du ofte støder på er ”bæreevne” eller den såkaldte tog-værdi.

Bæreevnen er et udtryk for pudens dun- og fjerkvalitet samt dens levetid. Bæreevnen omfatter kun naturfyldspuder, og den går på en (tog-) skala fra 2 til 12. Desto højere tog-værdien er, desto bedre er bære- og isoleringsevnen. Så den typiske sommerpude har en lav værdi, mens vinterpuden har en høj værdi.

Men der er råd at hente. Her har du nogle af de bedre valg, når du skal finde den bedste hovedpude til lige præcis dit behov.

Er din madras slidt og overvejer du at investere i en ny? Måske kan en topmadras klare det for dig. Tag et kig på vores topmadras test – Bedste topmadras

Svinedrengen (Bedst i test)

Hovedpude-serien “Svinedrengen” fremstilles af danske Ringsted Dun, og det er din garanti for, at du får, hvad du betaler for.

Selve betrækket er fremstillet i et chikt hvidt bomuldssatin med en neutral boks-kant, der gør puden superlækker. Produktet er allergitestet og deklareret i forhold til Oeko-tex standarden.

Du skal vælge hovedpude efter, om du sover på ryggen, på siden eller på maven. Valg af den rigtige pude, er en af de vigtigste faktorer for en god nattesøvn.

Moskusdun stammer fra moskusanden og ikke, som man måske forledes til at tro den grønlandske moskusokse.

Hovedpuden er i tre lag. De yderste kamre består af nye hvide 90 % europæiske moskusdun og 10 % småfjer. Kernen består af nye, 15 % europæiske andedun og 85% europæiske småfjer,

Det er alt sammen noget, der medvirker til at skabe en god sovekomfort.

Produktspecifikationer

 • Størrelser: Lav, mellem & høj
 • Leveres i tre størrelser høj, mellem og lav.
 • Bæreevne 11/7 (alt efter pudestørrelse)
 • 90 % moskusdun
 • Fyldvægt 750 g
 • Pudevår: Hvid bomuldssatin
 • Certifikater: Oeko-Tex klasse 1, NOMITE, Downafresh
 • Vaskbar ved 60 grader og den kan tørretumbles eller hænges på tørresnoren

 

Til Butik

 

 

Er det også på tide at skifte din seng ud? Find den bedste kontinentalseng, for lige præcis dig, i vores kontinentalseng test – Bedste kontinentalseng

Paradies Softcell® Cool

Paradies Softcell® Cool

Paradies Softcell® Cool er baseret på en innovativ tekstilfiber fyldning. Dette foranlediger et mærkbart køligere, mere tørt og beroligende soveklima i din seng. Den aktive temperaturregulering skaber den optimale luftcirkulation og en forbedret fugtighedstransport.

Puden her er materialemæssigt set en kombinationspude (se tabel ovenfor), fordi den består af et skummateriale, viskose med paraffin, der har en afkølende temperaturregulerende og trykaflastende funktion.

Hertil kommer indholdet af polyester. Puden retter sig op til sin oprindelige form, når man rejser sig. Indholdet af polyester har ikke de samme egenskaber. Her er der tale om et materiale uden ’hukommelse’. Materialet giver efter for pres.

Puden har to forskellige sider, en med afkøling og Dryfix® – for en kølig og mere tør søvn – og en ventilationsside lavet af en luftig tredimensionel klimapolstring, der skaber den optimale luftcirkulation. Puden kan vendes, og den er vaskbar.

Små mikrokapsler fyldt med faseændringsmaterialer (PCM) reagerer på temperaturforskelle ved at ændre sin status fra fast til flydende og omvendt. Når legemstemperaturen og omgivelsestemperaturen stiger, gemmer kapslerne på overskydende varme. Så puden afkøles.

Undersøgelser foretaget af et uafhængigt forskningsinstitut bekræfter, at stigende temperaturer leder til en afkøling.

Puden leveres plomberet. Hvis plomberingen brydes er det ikke muligt at bytte puden eller sende den retur. Køber har på den måde en garanti for at puden leveres ubrugt og fabriksny.

Puden er Oeko-tex 100 certificeret og hermed miljøgodkendt. Paradies brandet borger for en høj kvalitet.

Produktspecifikationer

 • Størrelse: 60 cm x 60 cm
 • Vægt: 150 gram/m2.
 • Fyld: 50 % viskose med kølende paraffin mikrokapsler, 50 % polyester.
 • Bomuldsbetræk i 100 % bomuld med Paradies Dryfix overflade.
 • Paradies certificeret
 • Oeko-tex 100 certificeret

 

Til Butik

 

 

Temprakon® dunpude

Temprakon® dunpude

Temprakon® dunpuden er den ideelle pude til den, der vil nyde komfort og berøring på højeste niveau. Her har du en dunpude, der kan mærkes, for den er blødt understøttende, og den indbyder ligefrem til, at du ligger med den i din favn.

Ved siden af den luksus og komfort, dynen byder på, udmærker den sig ovenikøbet ved sin brillante dunfyldning, der borger for en høj kvalitet. Dunpuden er omsorgsfuldt designet, så den kan levere en dobbelt funktion: For det første regulerer den temperaturen, og for det andet eliminerer den al overskydende fugt.

Med denne dunpude kan du sove uden sved og ved lige netop den temperatur, som din krop har brug for. Prøv denne vidunderlige pude bare en nat, og du vil med sikkerhed erfare, at den er stærkt vanedannende!

Takket være at der er kræset ekstra meget for produktudviklingen, hvor der er lagt vægt på en delikat udvælgelse af naturlige materialer, får du her en allergivenlig hovedpude, der først og fremmest er velegnet til de mennesker, der må slås med følsom hud, allergi eller astmatiske sygdomme.

Denne pude er ideel til den, der nyder at sove på ryggen, på sin mave eller på siden, da den fås i både en lav og en høj udgave.

Certifikat på højeste niveau

Den ekskvisitte dunfyldning er af den europæiske “down-feather”-forening (EDFA), tildelt en “Premium Class-1″ certificering. Dette er din garanti for en dunfyldning certificering på højeste niveau.

‘Premium Class-1’ certifikatet er baseret på et produkt med en nøjagtige mængde af små fjer specielt valgt, så de er ensartede. Dunpuden er baseret på den omhyggelige kombination, af dun i høj kvalitet og småfjer (60% – 40%).

Yderligere skal det nævnes at dunpuden er tildelt de bedste kvalitetscertifikater: Oeko-Tex, AllergiDanmarkcertified, Nomite, DOWNAFRESH / DAUNASAN, og Certified Space Technology.

En dunpude med et ‘intelligent’ hjerte af dun

Temprakon® dunpuden byder på en ekstra stor overraskelse! Det anvendte stof er et ‘intelligent’ stof med en stor termoregulerende kapacitet. Det specielle stof holder på den overskydende varme i det indre af dunpuden.

Kun, hvis din kropstemperatur falder, får du brug for ekstra varme. Varmen frigøres lidt efter lidt, så du kan slumre perfekt natten igennem. Puden eliminerer overskydende fugt, og du vil sove sundt og frydefuldt hele natten igennem, uden kulde eller for meget varme og uden at svede.

Nyd pudens specielle overflade

Betrækket på Temprakon® dunpuden er fremstillet på grundlag af 100% bomuld Super Cambric. Materialet er fabelagtigt blødt og behageligt. Den tætte vævning af stoffet sikrer puden mod et varmetab.

Betrækket yder dig en følelse af naturlig friskhed. Puden er behandlet med naturlige vegetabilske olier. Derfor er den fuldstændig fri for støvmider og bakterier. Strenge mål for renlighed og sterilisering i forbindelse med indlægningen af ​​dunfyldning, gør hovedpuden allergivenlig.

Puden anbefales til allergikere eller personer, der lider af følsom hud, astma eller åndedrætsrelaterede sygdomme.

Specifikationer

 • Typer: Lav og høj
 • Længde (cm): 63
 • Bredde (cm): 60
 • Vægt: 400/600 gram
 • Kvalitet: 100% bomuld / 100% polyester
 • Fyldtype: 60% dun / 40% fjer
 • Certifikater: EDFA Premium class1, Oeko-Tex, AllergiDanmarkcertified, Nomite, DOWNAFRESH / DAUNASAN & Certified Space Technology

 

Til Butik

 

Snedronningen

Snedronning Hovedpude

Her har du ganske enkelt en pude af høj karat. Det ydre pudefyld er gåsedun, og puden er inddelt i 3 kamre. Det midterste kammer består af 60 % gåsedun samt 40 % gåse-småfjer, og i det allerinderste kammer er der kun småfjer.

.Det er en superlækker pude, som er fremstillet i flot hvidt bomuldsbatist. Puden er selvfølgelig er allergitestet og har fået Oeko-tex mærket..

Snedronningen forhandles af Soveland i 3 forskellige højder, henholdsvis lav, mellem og høj. Puden kan kombineres med en dyne i samme serie.

Snedronningen kan med fordel kombineres med en SVAL (Sommerdyne) & en LUN (Helårsdyne). Disse dyner befinder sig ganske vidst i det luksuriøse og dyrere markedssegment – men du vil uden tvivl få en rigtig god nattesøvn.

Produktspecifikationer

 • Størrelser: Lav, mellem & høj
 • Bæreevne 12 / 8 (afhængig af størrelse)
 • Kombination af Gåsedun og Småfjer
 • Fyldvægt 500g
 • Hvid 100% Bomuldsbatist – Super Soft Finish
 • Certifikater: NOMite, Øko-tex 100 & Downafresh.
 • Vask 60 grader og tørre-tumbling på mellem varme

 

Til Butik

 

 

Hvornår får du brug for en ny hovedpude?

Ligesom med alt andet holder puder ikke evigt. De mister deres effektivitet. Den gennemsnitlige levetid for en pude er omkring 2 til 7 år afhængig af pudens kvalitet. Når du skal vurdere om du har behov for en ny pude skal du gøre følgende:

 • Fold din pude på midten
 • Placer en sko eller anden let vægt på toppen af ​​puden.
 • Slip puden

Hvis ikke puden af sig selv folder sig tilbage til sin naturlige position, når skoen fjernes fra den, og hvis puden i det hele taget har mistet sin form, fasthed og støtte bør du overveje at købe en ny.

I denne video kan du se hvordan du skal vedligeholde og rengøre din hovedpude, samt om det er tid til at skifte den ud

Hvilken hovedpude er den bedste til lige netop dig

At vælge den rigtige pude afhænger af tre faktorer. For det første er der din primære sovende stilling. For det andet er der støtten puden giver dit hoved og nakke. Og for det tredje skal du tænke på hvilken form for materiale der bruges som fyld i puden. Sidstnævnte er behandlet under produktbeskrivelserne af de enkelte puder ovenfor.

Den største faktor til at bestemme størrelsen og formen på din perfekte pude er din sovestilling.

 • Sover du på siden er det bedst med en fast tyk pude, som danner en bro over kløften mellem din madras og dit hoved, så nakken og hovedet ligger i niveau med ryggen. Puder til de, der sover på siden, bør være faste og mellemstore.
 • Sover du på ryggen har du behov for en mellemstor pude, der yder dig nok støtte til hoved og nakke. Højden skal hverken være for meget eller for lidt. Er den for høj, så den ligger skråt under hovedet ligger du ikke i samme position, som hvis du står op. Er den så lav at nakken glider bagover er du igen ude af det, der svarer til en opretstående position. Mellem- og lave puder der sikrer den lige position er nummer 1.
 • Sover du på maven skal du have mindre støtte, så her bør du vælge en relativ blød, lav, flad pude. Du skal løfte hovedet fra jorden lige nok til at justere halsen og ryggen til en udstrakt stilling.

Er du i tvivl om det “blot” er en ny hovedpude du trænger til, men måske nærmere en helt ny seng. Føler du ikke, at økonomien er til en af de dyre luksussenge, så tag et kig på vores boxmadras test – Bedste boxmadras

Hoved-, hals- og nakkestøtte

Her er en hurtig test, du kan gennemføre, når du står i en butik og skal afprøve en ny pude med henblik på at vurdere, om den støtter og ligger korrekt til din krop:

 • Hvis du f.eks. sover mest på ryggen, skal du stille dig med ryggen mod væggen, eller hvis du sover mest på siden stiller du dig med siden mod væggen. Læg puden imellem dit hoved og væggen, som når du sover, for at se om den passer. Det samme hvis du sover mest på maven.
 • Hvil dit hoved mod væggen. Tjek efter om din nakke og hoved ligger plan med din rygsøjle? Den rette pude fylder luftrum ud mellem hoved og væg.
 • Tag puden ind mellem dit hoved og væggen og læg mærke til, hvordan ​​ryggen fra nakken nedad din rygsøjle tager sig ud. Er din ryg lige eller er den bøjet? Føles det behageligt eller ubehageligt? Ville du være glad for at tilbringe 8 timer i denne stilling?

Den perfekte pude får dig til at tage dig lige ud med en lige hals. Dette indikerer, at dit hoved, nakke og ryg er korrekt justeret og understøttet.

Hvis du tit døjer med smerter, efter din nattesøvn, kan det være at du skal tage et kig på vores elevationssenge test – Bedste elevationsseng

Hvis du kort og godt kan svare bekræftende på disse spørgsmål, er puden den rigtige for dig:

 • Føles puden behagelig – den er hverken for blød eller for fast?
 • Giver puden dig den rette støtte til hoved og nakke – er ryggen rigtigt tilpasset?
 • Ville du finde det behageligt at skulle bruge otte timer i denne stilling?
 • Føler du pudens temperatur mod dit hoved som behagelig?

Hvis du stadig er i tvivl om hvordan du vælger den bedste hovedpude for dig, kan du se flere gode råd i denne artikel fra Politiken.dk hvor de har interviewet en nakkespecialist. Han har 16 års erfaring og speciale i behandling af ryg- og nakkelidelser og er chef for klinikken Fysisk Form i København med 11 fysioterapeuter. Cirka 40 procent af klienterne har problemer med nakken.

Han siger bl.a at “Rigtig mange bruger en for høj hovedpude, som – når de ligger på ryggen – giver nakken et knæk frem, og der kommer øget tryk på nogle bruskskiver. Det kan kroppen ikke holde til i længden. En del kender sikkert følelsen fra rejser, hvor de vågner med hold i nakken efter en nat med overdrevent tykke og ufleksible puder.

Det kan også give problemer, hvis folk sover meget på maven, så hovedet får en drejning på 90 grader og ligger i yderstilling. Den helt store udfordring er, at vores behov for støtte til hovedet ændrer sig, når vi skifter stilling. For at opnå den ideelle neutralstilling skal puden have mere fylde, når vi ligger på siden, end når vi ligger på ryg/mave.”

Nu er du forhåbentligt blevet meget klogere på, hvilken pude du skal vælge efter, at du har læse hele vores hovedpude test til ende. God fornøjelse med dit valg af ny hovedpude.

Her kan du se en videoguide der forklarer hvordan du finder den bedste hovedpude

 

FAQ

 

🧐 Hvad bør jeg være opmærksom på, når jeg skal købe en hovedpude?

Når du skal købe en hovedpude, så bør du være opmærksom på, at puden passer til din krop. Det er vigtigt, at puden formår at gå ind og støtte dit hoved, nakke og skuldre korrekt, sådan at musklerne kan få lov til at slappe af om natten.

🤓 Hvilke hovedpuder bruger de på 5 stjernede hoteller?

Det er forskelligt fra hotel til hotel, hvilke hovedpuder de bruger. Når du skal vælge en ny hovedpude, så er det i stedet bedre, at du vælger én ud fra, hvad der passer til din krop. Det er vigtigt, at din hovedpude formår at støtte dig ordentligt.

👍 Påvirker hovedpuder søvnen?

Ja, din hovedpude påvirker i høj grad din søvn. Hvis din pude ikke formår at støtte din krop korrekt, så kan du risikere at vågne op med ømme og stive muskler. Det skyldes, at dine muskler i nakken og skuldrene ikke har fået lov til at ordentligt slappe af.

🤔 Hvorfor bliver hovedpuder gule med tiden?

Den gule farve, som hovedpuder får med tiden, skyldes sved. Når du sover på puden, så vil dit ansigt og nakke afgive sved, hvilket med tiden vil gøre, at puden skifter farve til gul. Misfarvningen kan dog også skyldes, at du ofte har sovet med vådt hår på puden.