Senge test – Vælg den bedste seng for dig!

0

I den følgende senge test har vi gennemgået en del forskellige modeller som findes på det danske marked, så du har lidt bedre udgangspunkt til valg af den bedste seng for dig, og dermed rammer det mest perfekte til din krop, så du får det optimale ud af din tid i sengen.

Har du en dårlig seng, så vil du sove dårligt, og det vil betyde, at du og din krop ikke bliver restitueret godt nok, og det kan føre til træthed, uoplagthed, manglende energi, hovedpine, og mange andre følgevirkninger.

Hvis du vælger den bedste seng for lige præcis dig, så vil du føle dig meget mere frisk om morgenen og din krop føles mindre “forslået” eller mørbanket, og den har fået den rigtige støtte under hvilen eller søvnen.

Det er afgørende for kvaliteten af din søvn, at din seng er helt perfekt.

Trænger du også til en ny dyne, så kan du tage et kig på vores dyne test – Bedste dyne

Søvneksperter er enige

Flere og flere søvneksperter slår alarm fordi vi mennesker ikke prioriterer vores søvn nok, og det skyldes for manges vedkommende, at de har travlt med at nå så meget i løbet af dagen, og så går det ud over de anbefalede 8 timers søvn, som kroppen eller mennesket har behov for.

Søvnen er så vigtig, at hvis det ikke bliver taget alvorligt, så vil det få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser, og det kan betyde en fuldstændig ødelagt dag, hvor man er plaget af diverse lidelser eller smerter, og også mangler energi eller overskud til at få noget som helst ud af dagen.

Kvaliteten af sengen er vigtig

Du skal altså sove minimum 6 til 8 timer i døgnet, og for at det kan blive den helt rigtige hvile og søvn, så skal du ligge perfekt i den helt rigtige seng.

Sengens kvalitet er yderst vigtig, da den skal passe til netop din krop, og så skal den selvfølgelig holde i mange år frem.

Du skal derfor tænke på, at det godt kan betale sig, for eksempel at købe en lidt bedre madras, så den ikke falder sammen i løbet af få år, men som holder sin form og bæreevne i lang tid.

En god kvalitets seng behøver ikke at være så dyr som du sikkert forestiller dig, for der findes mange gode og holdbare senge til en fornuftig pris.

Du må bare ikke gå på kompromis med kvaliteten, da du risikerer, at du smider penge ud i den blå luft, og samtidig får en ubrugelig seng, som kun gør livet endnu mere surt for dig. Det er altså ikke værd at spare 500 kroner på en seng, hvis du for eksempel får en langt bedre madras, der kan holde i tre år længere end en billigere model.

I denne artikel vil vi komme ind på mange gode pointer omkring valg af seng, som måske kan hjælpe dig med at finde lige din seng eller madras.

Vi anbefaler, at du læser meget om senge og madrasser, så du er bedre rustet til at træffe det rigtige valg af seng eller madras til din nattesøvn. Det giver dig langt mere energi til en ny dag, hvis du har sovet godt, og din krop har ligget helt perfekt.

Valg af den rigtige seng er vigtigt

Vi har alle brug for at sove og hvile, så vores kroppe og vores sind kan restituere og samle ny energi til en ny dag. Det er derfor, at det er vigtigt, at når du lægger dig til at sove, at den tid du ligger i sengen bliver udnyttet så godt som muligt, og at kroppen får de bedste betingelser under hvilen og søvnen.

Har du en dårlig seng, så kan du godt regne med, at din krop slet ikke får det optimale ud af den tid du ligger i din seng. De fleste kender det, at man er fuldstændig radbrækket når man står op, og det kan sagtens skyldes, at din seng ikke er helt perfekt til din krop.

Der er rigtig mange typer af senge på markedet i dag, og det kan være meget svært at vælge den helt rigtige type til dig og din krop, og det er faktisk sådan, at forskellige kroppe, kræver forskellige typer af seng.

En hård madras er god til mange mennesker, men noget værre møg for andre, og her har for eksempel kropsvægten en del indflydelse på, hvordan du ligger i en seng i forhold til en anden type.

Kiropraktor og sengeekspert Michael Randsøe, var med i programmet “Den rene vare” på TV2, for at give nogen gode råd, omkring valg af den bedste seng. Det kan du se her.

Du kan også læse hans gode råd, omkring valg af den bedste seng for dig, i denne artikel fra Politken.dk

Senge test giver mening

En senge test af mange modeller kan gøre en forskel for dig som forbruger, da den vil give dig endnu flere informationer om sengetyper og modeller som der findes, og som du kan vælge mellem, når du skal have en ny seng.

Du tænker måske, at du ikke skal skifte seng lige nu, da du kun har haft din nuværende seng i nogle få år, og den sagtens kan holde i mange år frem. Desværre kan det være, at du ikke har valgt den bedste seng for dig og din krop, og det gør, at du ikke får det optimale ud af din søvn, og at din krop ikke har den helt perfekte støtte om natten.

Det kan give dig mange problemer i hverdagen, og det kan resultere i, at din hverdag ikke bliver så god som du lige ønsker dig. Mange lider af hovedpine og ømhed i kroppen, og det tager energien væk fra mange, at de ikke får det optimale ud af dagen.

Det kan være, at det er din seng som er skyld i, at du har det som du har det, og at det derfor kan være en god ide, at få skiftet den ud, så du får et langt bedre liv i de lyse timer.

Der er også en helt videnskabelig forklaring, på hvorfor du har brug for din søvn, og hvorfor det er det bedste, hvis du har en god døgnrytme, forstået på den måde, at du går nogenlunde samtidig i seng hver dag, og står nogenlunde samtidig op også. Den kan du læse på Videnskab.dk.

Der står bl.a at “Får man ikke tilstrækkeligt med søvn, vil der stadig være en rest adenosin tilbage i hjernen. Når man vågner om morgenen begynder man altså ikke på en frisk, men har allerede en vis mængde adenosin i hjernevindingerne. Konsekvensen er, at man meget hurtigt bliver træt igen, fordi koncentrationen af adenosin tidligt på dagen sniger sig op over det kritiske niveau.”

Stil krav til din seng

Når du bruger internettet til at søge efter senge, som lever op til dine krav, så kan du finder sider som denne, der prøver at fortælle dig, hvad du skal kigge efter, og hvilke faktorer du skal holde øje med, før du beslutter dig for din nye seng.

Det er for eksempel spørgsmål om hvilken ramme sengen skal have, hvor stor den skal være, højden af sengen, madrastypen, rummets størrelse hvor sengen skal stå, og mange flere, som du skal tage stilling til.

Der er altså mange andre ting, ud over sengen, som er vigtige, og så handler det en hel del om din egen kropsbygning. Jo mere du for eksempel vejer, så kræver det en meget anderledes type seng, end hvis du er en fjervægter uden ret mange kilo på kroppen.

Det kan du få meget mere at vide om, når du læser denne senge test igennem, og mange andre nyttige tekster, som gør livet lettere for forbrugerne, og som klæder dig endnu bedre på, når du skal vælge et af hjemmets vigtigste møbler, nemlig sengen.

Sengen er det vigtigste møbel i hjemmet

Sengen bliver undervurderet af alt for mange, og typisk går folk mere op i hvordan køkkenet, stuen og badeværelset ser ud, at det skal være så smart og moderne, at det ikke kan blive godt nok. der bliver brugt milliarder på nye køkkener og badeværelser, men når det kommer til soveværelset, et af hjemmets vigtigste rum, så kniber det med kvalitet og fornuft, desværre.

En senge test går ud på, at teste mange forskellige typer af senge, og derefter kan du selv sammenligne de forskellige modeller, og vælge den type som du vil får mest glæde af, og dermed den bedste seng for dig.

Testen i sig selv betyder ikke, at der er et facit, men at flere modeller præsenteres, så du lærer de mange typer at kende. En seng som passer godt til din krop er vigtig, men det har også en betydning, hvor stort rummet er, hvor sengen skal stå.

Er et rum alt for lille, så betyder det, at der er mindre ilt i rummet, end i et større rum. Det kan have stor betydning for din søvn. Er der flere der skal sove i samme rum, så er der lige pludselig langt mindre ilt til rådighed.

Her skal du sørge for god udluftning, og så skal to personer altså have mere plads/rum end en person. Det er der ikke mange der tænker over, men det bør indgå i overvejelserne, når man skal sørge for de bedste betingelser for at få en god søvn.

Sengetyper at vælge mellem

Vi gennemgår alle sengetyper i denne senge test. Du kan vælge mellem boksmadras med ben eller meder, en elevationsseng, en kontinentalseng, en sengeramme, og en sovesofa.

Der er så mange muligheder og denne senge test vil kun belyse de mest kendte typer som du kan vælge mellem, og som de fleste forhandlere har i deres sortiment.

Der findes for eksempel også gæstesenge som kan klappes ud med mere, men de er kun egnede til midlertidige foranstaltninger, og egner sig ikke til permanente senge, hvor du får den bedste sovekomfort.

Husk, at det handler om at du får den bedste hvile og søvn, og det gør du kun, hvis du har en seng som passer perfekt til din krop.

Kiropraktor Henrik Ulddall har givet nogen gode råd til valg af madras på Sundhedsguiden.dk. Han siger bl.a at: “Det er en gammel skrøne, at du skal ligge så hårdt som muligt. Der er faktisk alt for mange, der ligger på en for hård madras. En måde at bedømme, om madrassen har en passende hårdhed, er at lægge sig på ryggen. Man skal så kunne presse en hånd ind under lænden og føle et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen. Hvis hæle eller enden synker ned, er madrassen for blød.”

Du kan læse alle hans anbefalinger her.

Kontinentalseng – flere madrasser

Kontinentalseng - Venus

Jupiter kontinentalseng fra Bedrenætter

Kontinentalsengen er en lidt nyere type seng, som ikke er så kendt endnu, men som har rigtig mange fordele. For det første så har den flere madraslag. Det giver en langt bedre komfort og det giver sengen en rigtig god sidde og ligge højde.

Det kan betyde alt for dig som har svært ved at komme op og ned i en seng, at dens højde er god. Det betyder, at du kan sætte dig, og nærmest bare svinge ned i liggestilling, og det samme, når du skal ud af sengen.

Denne type er ret undervurderet, og det er lidt ærgerligt, da rigtig mange vil have store fordele af denne type.

Du kan jo selv vælge madrastype til kontinentalsengen, og med en ekstra topmadras, så har du en helt fantastisk seng, dog uden elektronik og elevation.

Her kan du også finde mange forskellige gavle som du kan supplere din seng med, så den virker mere som et møbel. stadig muligt, at købe to forskellige madrasser, hvis der er tale om en dobbeltseng, så hver enkelt kan få den optimale sovekomfort, når den vigtige søvn skal hentes.

Boksmadras er nemt og billigt

Boxmadras - Senses Classic

Senses Classic boxmadras fra BedreNætter

Boksmadrassen består af en fjedermadras, en topmadras og ben eller meder. Det er en meget simpel og nogenlunde prisfornuftig løsning, og her handler det om, at du vælger den madrastype som du får det mest optimale ud af.

Her skal du vælge en madras som passer til din vægt, den belastning som madrassen udsættes for, og så en topmadras som giver dig lidt mere komfort. Uden en topmadras så vil du kunne mærke fjedrene i madrassen, og det er ikke særligt smart.

En boksmadras findes i en soft, medium og hård variant, og jo mere du vejer, jo mere hård skal madrassen være. Sover man sammen med sin partner, og der er stor forskel på kropsbygning med mere, så kan det være smart, at købe to forskellige boksmadrasser, så hver enkel får sin egen seng, når der skal soves.

Det giver hver enkel den bedste løsning og en optimal nattesøvn. Boksmadrassen fylder heller ikke ret meget i soveværelset, hvis du sammenligner med andre modeller, til gengæld kan den virke lidt kedelig at se på, hvis du betragter den som et møbel.

Det kan du kompensere for, ved at pynte sengen med sengetæppe og nogle flotte puder, og at rummet i øvrigt indrettes med andre møbler og billeder.

Du kan også købe en løs gavl, så sengen virker lidt mere som en seng, og ikke bare en madras. En boksmadras er ikke så høj i det, og det kan for nogle være et problem at komme i og op af sengen.

Elevationssengen er moderne og smart

Jupiter elevationsseng

Jupiter elevationsseng fra Bedrenætter

Elevationssengen er den nye og meget populære løsning. Den består typisk af en ramme i metal eller træ, og så er rammen forsynet med elektronik og løfteteknik, som gør, at sengen kan hæves i en eller begge ender.

Madrassen køber du så separat til sengen, så den passer til din kropsbygning. Det er selvfølgelig meget smart med en elevationsseng, så du kan hæve hovedenden eller benenden alt efter behov.

Har du lyst til at sidde lidt i sengen og læse eller se tv inden du skal sove, så kan du løfte hovedenden, så du kan sidde i en god stilling.

Elevationssengen er typisk forsynet med en fjernbetjening så det er meget let at få indstillet sengen til dit behov.

Der findes mange forskellige elevationssenge, og i mange forskellige prisklasser. Nogle koster op til 30.000 kroner, men så meget behøver du ikke at investere for at få en god elevationsseng i en rigtig god kvalitet. Er du ikke helt sikker på hvilken type du skal vælge, så find en i mellemklassen, så du også er sikker på, at kvaliteten betyder, at sengen kan holde i rigtig mange år fremover.

Her er det også vigtigt, hvilken form for garanti at producenten tilbyder dig. Jo længere garanti på for eksempel elektronik, jo bedre er det for dig. Nogle producenter tilbyder både fem og ti års garanti, og det kan være en god indikation for, at de leverer en super kvalitet.

Sengerammen – en klassiker

Sengeramme - Lazio whitewash

Lazio white wash sengeramme fra Verona Design

Sengerammen som de fleste kender som et møbel fra fortiden, og som mange er vokset op med, findes i dag i mange forskellige udgaver. Det er et rigtigt møbel og i mange udgaver og designs.

Mange designere har igennem årene givet sengerammen et nyt liv, og med de rigtige madrasser, så er sengerammen stadig en god mulighed for at få den perfekte søvn.

Sengerammen er typisk fremstillet i enten jern eller træ, og her er de helt billige typer i finer, mens de lidt dyrere modeller er produceret i massivt og robust træ.

Det kan godt betale sig, at vælge de bedre kvaliteter, og så få en seng som holder i meget længere tid. En seng i finer er ikke lige så holdbar og robust, og tåler langt mindre belastning. Denne type seng har været meget populær gennem de seneste 50 år, men er i de sidste år blevet overhalet af de nye typer af senge.

Der findes mange utrolig flotte modeller i mange lækre designs, og de virker ikke kedelige i et stort soveværelse. Kontinentalsengen kan godt være lidt mere pladskrævende.

Sovesofaen

Sovesofa

Sovesofa

En anden type seng er den meget populære sovesofa, som bruges mange forskellige steder i en bolig. Hvis du ikke har meget plads, så kan en sovesofa være et godt alternativ til en seng. Det er dog ikke den bedste kvalitet du får, hvis du ligger i en sovesofa på sigt.

Der er selvfølgelig meget stor forskel på sovesofaer, men selv de bedste af dem, kommer ikke i nærheden af en rigtig seng, når det gælder støtte og sovekomfort.

En sovesofa skal kun være en midlertidig seng, og er du studerende og skal vælge en seng som både kan fungere som seng og sofa i et lille værelse, så anbefaler vi, at du vælger en super god boksmadras, som giver dig støtte og komfort, så du får den bedste hvile og søvn. Det gælder især dig, som skal sove i sengen i længere tid – flere år.

En sovesofa er helt fin til for eksempel overnattende gæster eller til et lille kontor, hvor der skal være mulighed for at tage en “morfar” i ny og næ. Som permanent seng, så kan en sovesofa ikke anbefales.

Find den rigtige størrelse på din seng

Når du har fundet den rigtige type af seng som du mener passer bedst til dig og dine pladsforhold, så skal du vælge den rigtige størrelse seng. Den skal selvfølgelig passe til din højde, og er du meget høj, så kan det være, at du skal have en seng som er lidt længere end 2 meter.

Det kan betyde, at din forhandler ikke lige har den på lager, da det ikke er en standardvare. De fleste senge er nemlig lavet i 200 centimeter i liggemål, og så skal du vælge den rigtige bredde. Her kommer det lidt an på, hvilken type du har valgt.

Er i to voksne personer i en “dobbeltseng” som er delt i to sektioner med to forskellige madrasser, så skal du vælge en størrelse som er på minimum 200 centimeter x 90 centimeter, og det svarer til en samlet bredde på på 180 centimeter – altså en almindelig bredde på en dobbeltseng.

Er det børn som skal sove sammen i en dobbeltseng, så kan en samlet bredde på 140 centimeter sagtens være tilstrækkeligt.

Det er selvfølgelig også afgørende, hvor stort soverummet er, og her skal du blandt andet tænke på, at pladsen omkring sengen er nok til, at det er nemt at komme i og ud af sengen, og så handler det også om, at sengen passer ind med den øvrige indretning i rummet.

Der skal altså være gode plads omkring sengen, så forholdene er ubesværet og at du ikke føler dig klemt inde. Er I et par, så er det også vigtigt, at der tages personlige hensyn. Det vil sige, at madrassen er tilpasset den enkelte, så den optimale komfort opnås.

Det kan sagtens lade sig gøre, at finde to forskellige madrasser som passer sammen i højden, så det virker som en helt almindelig dobbeltseng. Flere og flere vælger sin helt egen madras, og det anbefaler eksperter også at man gør.

Om det så er den ene eller anden sengetype, betyder ikke så meget, bare at madrassen er tilpasset den enkeltes behov, og passer perfekt til den enkeltes kropsbygning.

Valg af madras

Madras

Sensopur madras

Har du fået styr på sengetypen, så handler det om at vælge den helt rigtige madras. Eksperterne mener jo at det er det afgørende ved en seng, og vi anbefaler også, i denne senge test, at du prioriterer dette meget højt.

Madrassens egenskaber er det som gør, at du får den mest perfekte sovekomfort og dermed nattesøvn, som er så vigtig for din krop og din livskvalitet.

Madrassen skal kunne tåle belastningen fra din krop, og her er din vægt afgørende. Den skal også understøtte din krop på den rigtige måde, og her handler det om, at madrassen ikke falder sammen under dig, men støtter alle kropsdele helt perfekt.

Hvis du for eksempel vender dig meget i sengen når du sover, så skal madrassen følge din krop, og støtte lige meget om du ligger på ryggen eller på siden. Det er affjedringen i madrassen som er afgørende for støtten, og her findes for eksempel en soft, medium eller hård type. Der er flere underkategorier, men det ser du ved de enkelte madrasser.

Nogle madrasser er så “hårde” at det er nødvendigt med en topmadras, for at gøre det mere komfortabelt for dig. Det er det mest normale.

Prøv nogle forskellige madrasser

Når du prøver en madras, så skal den være sådan, at din ryg ligger vandret, og bagdelen synker lidt ned, sådan at madrassen og topmadrassen understøtter lænden. Du kan mærke det lige med det samme, om en madras passer til din krop eller ikke gør. Derfor skal du afprøve flere modeller, så du får valgt den helt rigtige type.

Uanset om du vælger den ene eller anden type seng, så kan du få de forskellige typer madrasser til dem. Madrasserne på markedet i dag, deles op i tre kategorier, og her handler det dybest set om antal fjedre pr. kvadratmeter. Jo flere fjedre, jo bedre støtte og stabilitet giver madrassen.

Det er ikke antallet af fjedre som afgør hårdheden af madrassen, for fjedrene kan sagtens være både bløde og hårde, som i soft, medium og hård.

Her kan du se en video fra Jysk der forklarer hvordan du vælger den rette madras

Den perfekte topmadras

Topmadras

Split topmadras fra BedreNætter

Madrassen på din seng giver dig støtte af din krop, så du ikke lider skade under din søvn, og sådan at din krop kan restituere bedst muligt. Topmadrassen er det sidste lag inden lagenet, og den vælger du for at give dig en endnu bedre ligge- eller sovekomfort.

Her kan du for eksempel vælge en topmadras med memory skum, som husker din krops form, og derved giver den samme komfort hele tiden. Vælger du typen latex, så får du også en super god kvalitet, og den er nem at vedligeholde, og giver dig også en super komfort.

Om du er til det ene eller andet, er et meget personligt valg, og her kan du prøver dig frem.

Køb seng på internettet

Det kan være svært at vælge en seng når du skal gøre det over internettet, og du ikke har prøvet sengen før du køber den. Der findes dog en del forhandlere som tilbyder dig at afprøve madrassen, og så returnere og bytte den til en anden, hvis den ikke lige passer til dig.

Der er også en del som går ud i fysiske butikker, og prøver madrasser af, og så bestiller den som de synes bedst om over nettet. Lav din egen lille sengetest hos en forhandler i en butik, og gå hjem og tag nogle mål af dit soverum, og bestil så din seng over internettet.

Du kan måske spare lidt penge ved at handle på nettet, og måske er det langt nemmere og billigere at få sengen leveret på den måde.

Du må aldrig gå på kompromis med kvaliteten når du vælger seng. Det er det vigtigste møbel i dit hjem, og det er her, at du får ny energi om natten, når du får den bedste nattesøvn. Får du ikke det, så vil din hverdag blive meget belastende, og til sidst kan det ende med fysiske og psykiske lidelser, som ødelægger din livskvalitet.

Din søvn gør dig frisk og energifyldt til nye opgaver i morgen, og sover du elendigt, så ender det med en katastrofe i den sidste ende.

Tænk på din seng som det vigtigste møbel, og ikke om køkkenet er smart og moderne. Det ser måske godt ud for naboerne, men hvad nytter det, hvis du altid render rundt og er træt og energiforladt.

Vil du gerne have at din nye seng holder i rigtig mange år, så kan du med fordel benytte dig af en rullemadras. En rullemadras kan faktisk fordoble levetiden på din seng. Videoen her forklarer dig hvordan. 

 

Share.

Leave A Reply