Vælg en side

Vidste du, at en topmadras forlænger levetiden på din seng?

En god topmadras har både behagelige og funktionelle fordele. De fleste danskere sover på enten en boxmadras eller en springmadras, som ofte er forholdsvis hårde at ligge på uden et blødgørende element.

Topmadrassen giver et ekstra lag af komfort, som kan give selv en middelmådig madras en positiv dimension, og den beskytter samtidig din seng, når du fx afgiver varme om natten. 

Topmadrassen kan således forlænge levetiden på din seng – det kommer de fleste til gode, idet sengekøb kan være en dyr fornøjelse. Du skal huske, at en god kvalitetsmadras skal kunne holde mindst fem år, før den skal skiftes ud. 

I denne guide har vi lagt vægt på, hvordan det føles at ligge på madrassen, hvilke materialer den er fremstillet af, og hvordan madrassen påvirker din kropstemperatur i løbet af natten.

Du får et detaljeret overblik over en række kvalitetsmadrasser til de absolut bedste priser, markedet har at tilbyde.

 

Har du ofte ondt i ryggen, når du står ud af sengen om morgenen, så skal du overveje, om det er nok med en topmadras. En elevationsseng kan være løsningen for dig. Find den helt rigtige her.

 

Fjord topmadras – vendbar topmadras i ErgoFlex-skum

Vores anbefaling

Fjord topmadras

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

Fjord fra danske Nordic Dream er en helt klassisk topmadras. Den er udviklet til at toppe din seng af på den allerbedste måde med sine 8 cm i ErgoFlex-skum.

ErgoFlex-skum er et materiale, der har en ekstra god luftgennemstrømning. Derfor bliver varme og fugt ført væk fra din krop, når du sover på Fjord.

Du kan nemt bruge begge sider af Fjord, der kan vendes alt efter dine ønsker. På den ene side er topmadrassen helt plan og fast. Den anden side af Fjord er lavet med en riflet overflade. Den riflede overflade er blød, så du synker let ned i madrassen, som former sig efter din krop.

Konklusion: Derfor anbefaler vi Fjord

 • 8 cm tyk og vendbar
 • Fremstillet i ventilerende ErgoFlex-skum
 • Sikrer god sovetemperatur

Fjord er en klassisk topmadras, der gør det godt i oversigten over de bedste på markedet. Den er fremstillet med fokus på den gode komfort og et sundt sovemiljø.

Ved at vælge ErgoFlex-skum er topmadrassen både trykaflastende og har ventilerende og temperaturregulerende egenskaber. Du har mulighed for selv at vælge, om du foretrækker en mere hård overflade eller en blød og eftergivende topmadras, alt efter hvordan Fjord vender.

Nordic Dream scorer hele 4,9 ud af 5,0 på Trustpilot – det er højest af alle i hele sengebranchen. Kundernes anmeldelser er helt afgørende for vores vurdering af produktet, og de imponerende anmeldelser af Nordic Dreams topmadrasser bekræfter os i, at de har et af markedet absolut bedste produkter.

Specifikationer:

 

 • Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, 90 x 210 cm, 180 x 210 cm og 210 x 210 cm
 • Madrashøjde: 8 cm
 • I ventilerende ErgoFlex
 • Vaskbart betræk med bambusfibre
 • Oeko-Tex certificeret

 

Til Butik

 

Signatur Topmadras Split Wonderpur topmadras – dansk design

Bedst til elevationssengen

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

En topmadras er næsten lige så vigtig som sengen. Nogle gange kan en topmadras ændre følelsen af den madras, der ligger under.

Signatur Topmadras er en topmadras  i høj kvalitet fra Norhland, som virkelig præsterer. Den er behagelig at ligge på, og materialerne er dejligt bløde. Topmadrassen måler 160 x 200 cm, og den egner sig derfor til en af de klassiske dobbeltsenge med boxmadras eller springmadras. Tykkelsen på madrassen er 7 cm.

Hvis I har elevationssenge i soveværelset, kan en topmadras være besværlig. Den dækker enten begge elevationsmadrasserne, hvilket betyder, at I ikke kan justere højderne individuelt. Der kan også blive skabt en kløft imellem jer, hvis I vælger at have to enkelt topmadrasser. Signatur Topmadras Split Wonderpur er en genial løsning, da den gør det muligt at have forskellige elevations indstillinger uden at topmadrasserne glider fra hinanden.

Konklusion: Derfor anbefaler vi Signatur Topmadras

 • Med split og oplagt til elevationssenge
 • Materialerne er i høj kvalitet
 • Topmadrassen er OEKO-TEX 100 godkendt

Signatur Topmadras er særligt god til elevationssenge i forhold til andre topmadrasser uden split funktion. Derudover er du med en topmadras fra Norhland sikret dansk design i høj kvalitet, så du kan roligt vælge topmadrassen til din seng.

Fordele

 • Lækkert Norhland eksklusivt møbelstof
 • Dansk design og håndværk
 • Består af formskum, hvilket giver optimal støtte
Ulemper

 • I en dyrere prisklasse

Specifikationer:

 

 • Størrelse: 160 x 200 cm
 • Madrashøjde: 7 cm
 • Består af formskum
 • Produceret i Danmark
 • OEKO-TEX 100 standard

 

Til Butik

 

Älv topmadras – prisvenlig model i høj kvalitet

Bedste budgetvalg 

Älv

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

Topmadrassen Älv måler 6 cm i højden og er produceret af den danske forhandler Nordic Dream. Kernen er det, der giver komforten i din topmadras, og med Älv kan du vælge mellem en kerne af Latex eller memory-skum.

Hos Nordic Dream vælger langt de fleste kunder en topmadras med kerne af latex. Latex er et naturligt materiale, der giver ekstra temperaturregulering. Du undgår derfor at komme til at svede om natten, hvis du vælger en topmadras i latex.

Har du det ofte varmt om natten, skal du derimod vælge en topmadras i memory-skum. Memory-skum har en let isolerende effekt, og det bløde skum er god for både problemer med kredsløbet eller smerter i led og muskler.

Konklusion: Derfor anbefaler vi Älv

 • Topmadras til en fornuftig pris
 • Med valgfri kerne i latex eller memory-skum
 • Aftageligt og vaskbart betræk i bambus

Det er vigtigt for din søvn, at du har en god seng. Med Älv kan du toppe din seng af med en lækker og gennemført topmadras fra Nordic Dream uden at sprænge budgettet. Nordic Dream er kendt for deres høje kvalitet, og Älv er ingen undtagelse. Det er dog deres budgetudgave, så du kan være med, selvom der ikke er økonomi til den allerdyreste luksusudgave. Når vi vurderer topmadrasserne, vægter kundernes erfaringer højest. Nordic Dream scorer 4,9 ud af 5,0 på Trustpilot – det er højest af alle i hele sengebranchen. De imponerende anmeldelser af Nordic Dreams topmadrasser bekræfter os i, at de har nogle af markedet absolut bedste produkter.

Specifikationer:

 

 • Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, 90 x 210 cm, 180 x 210 cm og 210 x 210 cm
 • Madrashøjde: 6 cm
 • Kernehøjde: 4 cm
 • Kerne i latex eller memory-skum
 • Vaskbart betræk med bambusfibre

 

Til Butik

 

Snö topmadras – ekstra tyk topmadras i ErgoFlex

Snö topmadras

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

Topmadrassen Snö fra Nordic Dream er tykkere end den gennemsnitlige topmadras i vores oversigt. Modellen er nemlig hele 10 cm tyk med en kerne på 6,5 cm. Du får derfor en ekstra kraftig topmadras, hvis du vælger Snö.

Kernen er fremstillet i det særlige materiale ErgoFlex-skum. ErgoFlex har en åben struktur, der giver en ekstra ventilerende effekt. 

Begge sider af topmadrassen kan bruges, så du kan få den overflade, du foretrækker. Den ene side af Snö er plan og fast og ekstra trykaflastende, mens den anden side er riflet og blød. Du kan let finde den perfekte liggeposition, når du har flere muligheder at vælge mellem.

Derfor skal du vælge Snö

 • 10 cm tyk topmadras
 • Fremstillet i ventilerende ErgoFlex-skum
 • Med en både fast og blød side

Snö vs. markedet
Snö udmærker sig med sit særlige materiale ErgoFlex-skum med den ventilerende effekt. Topmadrassen vil hjælpe med at temperaturregulere, så du altid sover med den rette sovetemperatur. Det gør Snö til et oplagt valg, hvis du ofte har problemer med at have det varmt og derfor sveder om natten eller får det for koldt og fryser.

Med hele 10 cm er Snö blandt de tykkeste topmadrasser i oversigten. Drømmer du om en tyk og trykaflastende topmadras i høj kvalitet, så byder Snö på mange gode ekstra egenskaber.

Specifikationer:

 

 • Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, 90 x 210 cm, 180 x 210 cm og 210 x 210 cm
 • Madrashøjde: 10 cm
 • Kernehøjde: 6,5 cm
 • I ventilerende ErgoFlex-skum
 • Vaskbart betræk med bambusfibre

 

Til Butik

 

Memory foam topmadras – en blød og hygiejnisk topmadras

 

Memory foam topmadras

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

Memory Skum topmadras henter sit navn fra det engelske ord ”foam”, fordi madrassens kerne består af Memory skum (Memory foam).

Hvis du har hørt om Memory skum, eller ”Memory Foam”, går diskussionen sikkert ofte på, om denne topmadras nu også kan sikre dig en forbedret søvnkvalitet. Men hvad er ”memory foam” egentligt for noget, og hvad er fordelene ved dette materiale?

Første gang man hørte om materialet havde det med ’60’ernes NASA-flysæder at gøre. Efter sin “jomfruflyvning” for NASA fandt ”memory foam” også anvendelse i andre designs. For eksempel blev det brugt som polstring i hjelme og sko.

God støtte til kroppen
Indenfor sundhedssektoren fandt man hurtigt ud af, at materialet var fortrinligt til at forhindre tryksår. Materialet blev derfor brugt i siddeposer til personer med alvorlige handicap.

I dag er det kendt for sit brug i puder og madrasser, og det bruges i forskellige tætheder og dybder.

Dengang snakkede vi om et viskoelastisk materiale (viskose). Designet blev hurtigt kendt som noget, der var særligt energiabsorberende og blødt.

Viskoelastisk materiale former sig til kroppen, som en reaktion på kroppens varme og tryk. På den måde fordeles kropsvægt jævnt, for senere at vende tilbage til sin oprindelige udgangsposition, efter man har rejst sig op.

På det anekdotiske plan er der ofte enslydende toner, når det kommer til ”memory foam”. Mange patienter med søvnbesvær, der har prøvet at ligge på madrasser med dette materiale beretter enslydende positivt: “Jeg sover godt.”, “Bedste søvn jeg nogensinde har haft”, eller “Jeg elsker at gå i seng om natten.”

Når man ligger på en topmadras med en kerne af ”memory foam” blødgør varmen fra din krop madrassen på de steder, der skaber den optimale liggeposition. Kroppen understøttes langs kurver og naturlige linjer, og det kan på sin side medvirke til at lindre smerte.

Patienter med legemlige fysiske lidelser får på den måde en mere afslappende søvn.

Det er en skrøne, at meget faste madrasser er bedst. Madrasser med ”memory foam” er langt bedre og mere “givende” for patienter med f.eks. rygsmerter, ifølge amerikanske National Sleep Foundation.

”Memory foam” topmadrassen kan være særlig nyttig for ældre mennesker, fordi færre ekstra bevægelser reducerer antallet af de gange, man vågner i løbet af natten. At være mindre opmærksom på den, man deler seng med, kan være en ekstra fordel, fordi man føler sin partners bevægelser mindre.

Det er vanskeligt at generalisere ud fra enkeltlydende udsagn, og hertil kommer naturligvis det problem at søvn er er noget personligt, hvor der kan være vidt forskellige ting, der spiller med.

Det er derfor vigtigt at du får afprøvet materialet, inden du fælder din dom.

En hygiejnisk topmadras
En væsentlig fordel ved ”memory foam” ligger gemt i, at materialet ikke er nær så befordrende for støvmider, som andre madrasser er det.

Støvmider er et uundgåeligt faktum i hjemmet. Næsten hvert hjem har dem, og det sted, hvor de virkeligt trives, er i soveværelset. De er for det meste ufarlige, men støvmider er en af ​​de førende årsager til indendørs allergier.

En typisk springmadras kan sagtens være et skjulested for alt fra 100.000 til 10 millioner støvmider!

Memory Foam er ikke ideelt for støvmider, fordi der simpelthen ikke er så mange steder, hvor de kan leve og trives. Og ikke nok med, at støvmiderne begrænses af materialet, er det også sådan, at andre allergener som skimmel og kæledyrs mider ikke finder det bedste sted at opholde sig.

En memory foam topmadras er nem at vedligeholde. Du kan med fordel vende denne madras et par gange årligt, og den skal naturligvis støvsuges regelmæssigt. Det er ikke nødvendigt at vende den hver måned.

Holdbarheden er i top med en fem års garanti.

Specifikationer:

 

 • Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, 90 x 210 cm, 180 x 210 cm
 • Madrashøjde: 7 cm
 • Kerne af ”memory foam” (memoryskum eller viskose)
 • Madrassen tilpasser sig kroppen
 • Vaskbart betræk
 • OEKO-TEX 100 standard
 • 5 års garanti

 

Til Butik

 

 

Nordlys topmadras – med aktivt temperaturregulerende betræk

Nordlys

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

Nordlys er en topmadras, der er særligt udviklet til at give dig de allerbedste forudsætninger for en god søvn. Både materialerne og konstruktionen gør denne topmadras til et topvalg, hvis du sammenligner med lignende produkter på markedet.

Indvendigt kan du vælge mellem en 5 cm tyk kerne af latex eller memory-skum. Latex er godt til dig, der ofte sveder om natten. Memory-skum former sig derimod om din krop, så du synker let ned i madrassen, der også holder dig varm.

Med 7 unikke komfortzoner er der brugt ekstra krudt på at skabe en trykaflastende ergonomisk korrekt topmadras.

Derfor skal du vælge Nordlys

 • Luksustopmadras fra danske Nordic Dream
 • Aktivt betræk der automatisk justerer temperaturen
 • Vælg mellem kerne af latex eller memory-skum

Nordlys vs. markedet
Det unikke ved Nordlys sammenlignet med de andre topmadrasser i oversigten er den særlige teknologi, der er brugt til betrækket. Betrækket kan aktivt gå ind og justere temperaturen alt efter, hvor varmt du har det.

De temperaturregulerende effekt er med til at sikre, at din seng holdes ren og tør, selvom du sveder. Du får derfor et mere sundt sovemiljø, der sørger for at give dig de bedste betingelser for en optimal restitution.

Specifikationer:

 

 • Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, 90 x 210 cm, 180 x 210 cm og 210 x 210 cm
 • Madrashøjde: 8 cm
 • Særlig teknologi til temperaturregulering
 • Vaskbart betræk
 • 7 komfortzoner

 

Til Butik

 

 

Norland Luksus Latex topmadras – fast og flad komfortoplevelse

 

Norland Luksus Latex topmadras

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

Når det kommer til valget mellem ”memory skum” og Latex, er latexmadrassen uden tvivl en meget populær og for mange en tilfredsstillende topmadras.

I sin enkleste form er en latexskummadras et produkt, der er fremstillet ved hjælp af den indsamlede og forarbejdede saft af et gummitræs indre. Dette materiale kan anvendes i stedet for, at bruge den traditionelle sengeteknologis luft eller fjedre.

Norlands luksus topmadras i latex er bedst til de, der foretrækker at ligge på et fast underlag. Latex er et stabilt underlag. Hertil kommer, at den ventilerer godt, hvilket gør den god til varme nætter.

Foretrækker du derimod at ligge på et blødt underlag, vil en topmadras i ”memory foam” være at foretrække, fordi den tillader, at du synker behageligt ned i topmadrassen, når du lægger dig på den.

”Memory foam” Topmadras beskrevet længere oppe her på siden, bruger, som antydet, legemets varme til at forme sig efter din krop. På den måde ligger du bedre i den samme stilling.

Latexmadrasser er ikke ufortjent blevet betegnet som de mest holdbare, naturlige og sunde.

Madrasserne er også allergivenlig, fordi det organiske materiale gør dem til de sundeste og mest miljøvenlige madras på markedet.

3 forskellige typer latex topmadrasser
M.h.t. brugen af latex i madrasser er der er tre forskellige typer, der bruges til at udfylde en madrassens indre kerne. Hver af disse har for så vidt enslydende egenskaber m.h.t. den fjedrende følelse og fasthed man forventer af en madras. Til gengæld varierer de meget i pris, samlet kvalitet og lang levetid:

Den organiske latexmadras er dybest set lavet af forarbejdet træ-serum, som er en klæbrig mælkevæske fundet i gummitræet. Man finder kun sjældent en 100 % naturlig latexmadras til salg i detailbutikker og showrooms.

Den syntetiske latexmadras indebærer, at det er et menneskeskabt materiale, fremstillet ved polymerisering af styren, som er blevet emulgeret med overfladeaktive midler. Resultatet er et materiale, der opfører sig på samme måde som det ovennævnte organiske materiale.

Endelig er der blend-versionerne hvor der bogstaveligt er tale om en blanding af organisk og syntetisk latex, ofte i forholdet 80 % syntetisk og 20 % ​​organisk, men også i forholdet 50/50. Latexmadrasser brandet som luksus latex befinder sig i denne kategori.

Fordelen ved en latex topmadras som denne fra Norland er, at den så at sige skubber tilbage, når du ligger på den. Du vil føle det som en fastere og mere flad oplevelse af komfort.

Er din seng for blød, er latexmaterialet det helt rigtige at supplere med for at udligne.

Specifikationer:

 

 • Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, 90 x 210 cm, 180 x 210 cm
 • Madrashøjde: 10 cm
 • Ventilerende for optimal komfort
 • Vaskbart bamboo 3D betræk
 • OEKO-TEX 100 standard
 • 5 års garanti

 

Til Butik

 

 

Det skal du bruge for at sove godt

Hvis du er ved at lede efter en ny seng, er det naturligvis vigtigt med en god topmadras, men den kan ikke klare opgaven alene.

Din seng har først brug for en god madras. En boxmadras er et populært valg af madras, som kan være alt du behøver udover en topmadras. Et andet populært valg til sengen er en springmadras, som har fået sit navn på grund af fjedrene i madrassen. En springmadras behøver et separat sengestel. Begge typer af madrasser kan have en topmadras ovenpå, så du får den bedst mulige nattesøvn.

Når du dog skal sove, så kræver det også en god hovedpude, der passer til din sovestilling og ønsker. Nogle holder af en let og luftig hovedpude, mens andre foretrækker en pude formstøbt i memory-foam eller lignende materialer.

 

Topmadras er et must

En god nattesøvn er der ikke mange der kan prale af at have. Det er alt for mange danskere som sover elendigt om natten, og det er der mange gode eller dårlige grunde til.

Det kan selvfølgelig være helbredet som driller, stress eller andre psykiske lidelser, men det kan også handle om, hvilken seng du sover i, og især, hvilken topmadras du har valgt at ligge på når du sover.

Topmadrassen er den del af din seng som giver det sidste perfekt underlag lige under et sengebetræk eller et lagen. Det er topmadrassen som du ligger på, som afgør hvor lækkert du ligger og ikke mindst om hvor godt du sover om natten.

Du kan godt ligge på en seng eller madras uden en topmadras, men så vil du føle, at du kan mærke fjedrene i sengen. Det er derfor, at du lægger en topmadras på sengen, så du ikke mærker de hårde fjedre i sengen eller i boksmadrassen.

Spørger du eksperter, så er topmadrassen uundværlig og et must for en god nattesøvn, og det udgangspunkt har vi også, her i vores oversigt.

 

Topmadrassen plejer din krop

Din krop er hel unik, og den kræver dermed også en unik behandling og pleje. Behandlingen handler om, hvordan du passer på din krop i hverdagen, og forsøger at skåne den for alt for mange og forkerte belastninger.

Plejen handler om, hvordan du plejer din krop, når den skal slappe af og restituere til næste dags udfordringer. Her handler det om hvile og søvn, og alle har brug for at kroppen kan restituere sig, og komme sig efter en lang dag med aktivitet og belastninger.

Kroppen skal ligge ned og hvile i mindst 5 til 7 timer i døgnet, hvor 5 timer er absolut minimum, og det er ikke godt over længere perioder, med kun 5 timers hvile eller søvn.

Den skal have tid til at blive fyldt op med ny energi. Det er som med en bil, der har brug for at blive tanket op i ny og næ. Du skal altså tanke ny energi på kroppen og sjælen, og det foregår ved at ligge ned og hvile og sove. For at kroppen får de bedste betingelser for dette, så er det vigtigt, at underlaget er så lidt belastende som overhovedet muligt.

Derfor er det vigtigt, at du sover eller hviler på en madras som passer helt perfekt til din krop. Når du supplerer med en topmadras, så gør du ikke bare tiden på madrassen udholdelig, men også meget behagelig eller komfortabel, så din krop og sjæl har lettere ved at hvile og falde i søvn.

Det er altså afgørende, at du sørger for de helt rette betingelser for din krop, når du vælger seng og topmadras. Det giver en perfekt liggestilling, og dermed får kroppen de bedste betingelser for hvile og søvn, så den kan komme sig igen, og blive fyldt med helt ny energi.

 

Topmadrassen og dens egenskaber

Når du køber en topmadras, så skyldes det at du forlænger din sengs levetid, fordi topmadrassen beskytter din seng eller madras for slid og ikke mindst for den sved som vi sveder når vi sover.

Sveden kan, hvis du ikke beskytter din seng eller madras sive ned i fjedrene, og så kan de med tiden ruste, og det skal du for alt i verden undgå.

En anden grund til at vælge en topmadras er, at de senge eller boksmadrasser du kan købe ikke har et komfortabelt og beskyttende lag, og det betyder, at du mærker mere modstand fra fjedrene i sengen eller madrassen, og det føles ikke altid lige behageligt.

Det handler altså om en ekstra komfort, eller som eksperterne siger, en helt nødvendig komfort, som gør, at du sover langt bedre, og for eksempel ikke vågner flere gange om natten, fordi du skal vende og dreje dig hele tiden.

En topmadras er et ekstra lag, som giver dig langt bedre liggekomfort i sengen. En topmadras vil også fordele din vægt ud over et større område på en seng eller madras, og det betyder, at du ligger meget bedre.

Der er altså flere gode grunde til at vælge, at købe en topmadras til din seng, og hvis du fravælger det, så kan selv den dyreste seng blive et helvede at sove i.

Trænger du både til ny boxmadras og topmadras, så kan du finde meget mere information om hvilken du skal vælge i vores oversigt over boxmadrasser.

 

Skift topmadras i stedet for hele sengen

Hvis du for eksempel allerede har en rigtig god og holdbar seng, og du synes, at den er ved at blive lidt hård at ligge på, så kan du faktisk give den et nyt liv, ved at udskifte eller tilføje en rigtig god topmadras.

Du behøver altså ikke at udskifte sengen, men kan nøjes med at købe en helt ny og lækker topmadras som passer perfekt til lige din krop.

Det kan også handle om, at I er to i sengen, og den ene af jer føler, at der skal noget andet og bedre til, for at du ligger lidt bedre. Her kan I med fordel for eksempel købe to nye topmadrasser med forskellige egenskaber, så de passer perfekt til den enkelte, og på den måde skabe de bedste betingelser for jeres søvn.

Der kan være en del penge at spare, hvis du kun skal skifte en topmadras, i stedet for at skifte en hel seng.

 

Mange typer topmadrasser på markedet

Skal du ud og investere i en ny topmadras, så skal du først og fremmest afgøre med dig selv, om det skal være en dobbelt topmadras til en dobbeltseng i størrelsen, altså enten en 140 x 200 centimeter, 160 x 200 centimeter, eller en 180×200 centimeter, eller om du vil have en eller to der passer til en enkeltseng.

Derefter skal du afsætte et budget der betyder, at du kan få en topmadras som holder i mange år, og som gør, at du får den bedste ligge komfort som overhovedet muligt.

Der findes nogle topmadrasser som er fremstillet i skum, koldskum og purskum, og de er ret billige på markedet, og kan fås for næsten ingen penge. Kvaliteten af disse er ikke særlig god, og de bliver slidt ret hurtigt. Det betyder, at de skal skiftes ud ofte, og det koster dig langt mere på sigt, end hvis du for eksempel køber en latex topmadras i stedet.

 

Latex topmadras

En latex topmadras er ien type som vi varmt kan anbefale, da den er utrolig holdbar, den er elastisk, og så giver den en helt fantastisk støtte til din krop, som gør, at kroppen går i et med topmadrassen.

Det er godt nok en noget dyrere løsning, men holdbarheden alene godtgør, at din investering giver dig fuld valuta for pengene.

 

Memory skum topmadras

Der findes en lidt anden type skum topmadras, nemlig en der hedder memory skum topmadras, og den er helt anderledes end de meget billigere pur- og koldskum madrasser, da den er mere kompakt, og den støtter din krop på en helt anden måde.

Det betyder, at din krop får en naturlig støtte de rigtige steder på kroppen, hvor det er nødvendigt, og det aflaster din krop under søvnen, og betyder så, at du sover langt bedre med denne form for topmadras.

 

Vi anbefaler en latex topmadras

Det er latex topmadrassen som vi helst vil anbefale, da latex er et naturlig produkt, og derfor også er allergivenligt. Men denne madras har mange andre fantastiske egenskaber der gør, at du får meget mere for pengene, hvis du investerer i denne type.

Den er for eksempel lidt tykkere og den er mere fast og dog blød. Det betyder, at din krop har langt lettere ved at “synke” sammen med madrassen, og på den måde føles det helt utroligt lækkert at ligge på. Den er lavet i flere lag, og ventilerer bedre, og det kan være en stor fordel på varme sommerdage, da du så sveder lidt mindre når du sover.

Der findes enkelte topmadras modeller som også har et indlagt lag gel, som virker ekstra kølende, men de koster også lidt mere end en helt almindelig latex topmadras.

 

Hvilken type topmadras er bedst for dig?

Hvilket valg af materiale, der er bedst for dig, afhænger af forskelligt. Det kan være et spørgsmål om økonomi, det kan være et spørgsmål om komfort eller det kan handle om at foretrække et materiale frem for et andet.

Der kan også være den side af sagen, der handler om din vægt. Den er nemlig ikke uvæsentlig i forhold til dit valg. En tungere krop har brug for mere støtte og fasthed end en lettere krop.

 

Den allergivenlige latex topmadras

Latex er produceret af blandt andet det indre af et gummitræ. Det giver god komfort og stabilitet at ligge på. Så foretrækker du et godt og fast underlag, når du skal sove, så er latex et godt valg.

Latex ventilerer godt, hvilket kan være en stor fordel, når det temperaturen er høj, eller hvis du bliver meget varm, når du sover. Er du meget plaget af dette, kan du få en topmadras med indlagt gel, som kan give dig en afkølende effekt.

Døjer du med en dårlig eller svag ryg, så foretrækker mange den gode og faste støtte, som latex giver dig.

En latex topmadras scorer også højt, når det gælder allergivenlighed. Dens organiske materiale er både sundt og miljøvenligt. Desuden er latex meget holdbart, hvilket gør, at den kan holde sig stærk og lækker i en del år.

Der findes også en syntetisk fremstillet form for latex. Dette materiale minder meget om det naturlige latex. Endelig fås en latex-topmadras også i et blandingsmateriale, som har varierede procentdele af den ene og den anden form for latex.

 

Den støttende memory skum topmadras

Memory skum er et helt andet materiale end latex. Med en topmadras, der primært er produceret af dette materiale får du et både blødt og fast underlag at ligge på.

Du vil opleve, at underlaget ligesom former sig efter din krop. Materialet er i stand til at lade dig ligge blødt og godt, og samtidig vil det støtte din krop på de steder, hvor der er brug for det. Topmadrassen vil så at sige tage form nøjagtigt efter din krop.

Når du vender dig om natten, kan det foregå helt uden, at du får forstyrret din søvn af det.

Især patienter med fysiske skavanker eller handicaps vil opleve at kunne sove bedre om natten, fordi madrassen af memory foam støtter de helt rigtige steder.

En ekstra og ikke uvæsentlig sidegevinst ved en topmadras af memory skum er den, at støvmider trives ret skidt i den.

 

Naturmaterialer

Der findes også topmadrasser, som er lavet udelukkende af naturmaterialer. Det kan for eksempel være sammenpresset uld, bomuld eller hestehår.

En sådan madras har en lang holdbarhedstid, har en god evne til hurtigt at blive varmet op og til at blive kølet ned. En sådan udgave af en topmadras er velventileret og meget komfortabelt at ligge på.

På grund af de 100 % naturmaterialer er topmadrassen særdeles allergivenlig.

Falder dit valg af topmadras på en, der udelukkende er produceret af naturmaterialer, så vil du få en meget behagelig liggekomfort og en skøn nattesøvn.

 

Topmadrassens størrelser

Topmadrasser fås i et væld af størrelser. Og den størrelse, du vælger, skal naturligvis svare til størrelsen på din madras. Nogle af målene er mere hyppige standardmål, og andre er mere sjældne. Læg også mærke til, at mange af dem fås i ekstra længde. Det har mange stor glæde af.

Er din seng en dobbeltseng, som du deler med en anden, så er der lige et ekstra valg, som du skal træffe; for I skal vælge, om I skal have én stor fælles topmadras, eller om I skal have hver jeres. Hvis I foretrækker hver jeres form for topmadras, er det smart at vælge to enkelte. Er i enige om, hvilken type topmadras, det skal være, er det klart en fordel at vælge en, der dækker hele sengens areal.

Der kan også være forskel på højden af de forskellige modeller af topmadrasser. Vælger I hver jeres model, så må I sikre jer, at de har den samme højde. Ellers bliver det en udfordring med en højdeforskel i midten af sengen.

Memory foam topmadras

Denne type topmadras med en kerne af memory skum har en højde på 7 cm og fås i følgende størrelser:

 •   80×200 cm
 •   90×200 cm
 • 120×200 cm
 • 140×200 cm
 • 160×200 cm
 • 180×200 cm
 •   90×210 cm
 • 180×210 cm

Norland Luksus Latex topmadras

Denne topmadras med en kerne af latex er god og fast og har en tykkelse på 10 cm, og den fås i følgende størrelser:

 •   80×200 cm
 •   90×200 cm
 • 120×200 cm
 • 140×200 cm
 • 160×200 cm
 • 180×200 cm
 •   90×210 cm
 • 180×200 cm

Seng, madras og topmadras

Det er altså en kombination du skal have med i dine overvejelser når du både skal have ny seng, og du skal supplere med en god og lækker topmadras.

Som mange eksperter mener, så kan du ikke undvære en god topmadras, og derfor skal du virkelig prioritere helt rigtigt, når du skal finde den bedste hvile- og sove løsning som passer perfekt til dig.

Som tidligere beskrevet, så er det afgørende vigtigt for din krop og søvn, at alt passer sammen, så din krop aflastes når den ligger ned, og ikke omvendt. Det kan ofte være tilfældet, hvis man ikke lige er opmærksom nok, at man vælger en helt forkert løsning, og så får du mange søvnløse nætter.

Søvnfaser

Et forholdsvist simpelt skema over de forskellige søvnfaser vi rammer i nattens løb

Søvnløse nætter er der alt for mange som lider af i Danmark, og en dårlig seng og/eller topmadras, kan sagtens være årsagen til dette. Hvor mange der helt præcist lider af søvnproblemer og søvnløshed, kan du læse mere om i denne artikel fra Jyllandsposten.dk

Er du lidt i tvivl om hvad du skal vælge, så kan du lave din helt egen lille senge- eller topmadras “test”. Det kan du gøre ved at tage ud i en butik fyldt med forskellige senge og med et godt udvalg af topmadrasser, og så prøve at ligge på de forskellige typer. Her vil du få en god fornemmelse for, hvilken topmadras der er bedst for din krop.

Topmadrassen passer til din krop

Du skal gå ud fra, at din vægt styrer hvilken form for fasthed din madras, seng eller boksmadras, topmadras du skal vælge.

Er du under 75 kilo, så skal du have et lidt blødere underlag, er du mellem 75 og 95 kilo skal du have et medium underlag, og er du over 95 kilo, så skal du vælge et mere fast underlag.

Topmadrassen kan sagtens være lidt blød, så den giver en god ligge komfort, men den skal stadig yde en vis modstand på din krop, så du føler, at topmadrassen støtter forskellige dele af kroppen.

Tjek internettet for topmadrasser

Når du har afprøvet nogle topmadrasser, så skal du notere den bedste som du oplevede det, og så skal du tage hjem, og så skal du undersøge markedet på internettet for lige den topmadras.

Her vil du finde mange forskellige forhandlere, og du vil opleve, at du helt sikkert kan spare en masse penge på at købe den via nettet. Du kan også følge nogle af de link her på siden, hvor du finder nogle af de billigste og bedste leverandører.

Når du bestiller varer på internettet, så skal du regne med nogle dages leveringstid, men varen kommer direkte til din adresse, og så kan du bare lægge den på din seng.

Ofte er en topmadras presset sammen under fragt, for at beskytte madrassen, og når du bryder emballagen, så folder den sig ud i fuld størrelse. Den er cirka tre dage om at folde sig helt ud, og så er den helt perfekt til din nattesøvn.

Hvis du ligger dig på topmadrassen lige efter den er pakket ud, så vil den slet ikke føles rigtig, og det skal du lige tage højde for. Det er altså ikke et fejlkøb, men du skal væbne dig med lidt tålmodighed.

Hvad skal en topmadras koste

Du kan købe topmadrasser for meget billige penge, men så får du heller ikke en topmadras som opfylder det endelige formål, nemlig at forbedre din ligge komfort.

Der er alt for mange topmadrasser som i princippet ikke er bedre end et almindeligt lagen, og så er det spild af penge. Det er en god investering, at bruge lidt ekstra på budgettet når du skal købe den bedste topmadras til lige præcis din krop, for det er alle pengene værd, og din topmadras vil holde i mange flere år, hvis du bruger lidt ekstra nu.

En god topmadras kan også vendes, så den igen virker som helt ny, og det kan du gøre ofte. Rent faktisk bør du gøre dette, så madrassen luftes på begge sider i ny og næ.

Prismæssigt, så skal du ikke købe en topmadras for under 2.000 kroner. Du kan nogle gange få et godt tilbud til lige under dette, særligt på internettet, men det er topmadrasser for over 2.000 kroner som du får mest komfort i.

Det er jo også det som er hovedformålet med en topmadras, at du sover bedre, og at din krop får de rette betingelser for aflastning, så du føler dig meget mere frisk om morgenen.

Prøv at tænke, at en investering på 2.500 kroner for en super god madras kun koster dig 208 kroner på et år, for at få en langt mere fantastisk nattesøvn, og har du madrassen i for eksempel 4 år, så er det kun lidt over 50 kroner om måneden. Det er lidt over 1 krone og 50 øre pr. dag, for at sove helt igennem hele natten og uden at du vågner flere gange, fordi du ikke kan finde dig tilrette i din seng.

Der kan, som du kan se, ikke sættes nok pris på en topmadras i virkelig god kvalitet.

Fokus på god liggekomfort

Alt for mange undervurderer en god topmadras og dens egenskaber, og hvad den kan gøre for dig, når du skal sove.

Det er meget afgørende for alle mennesker, at de får fuld hvile og søvn, hvis de skal leve sundt og have en høj livskvalitet, og ikke slide sig selv op alt for tidligt. Det er vigtigt, at du som forbruger forstår dette, og bliver inspireret til at ændre sengevaner, hvis du vil sikre dig et bedre liv med mere energi i hverdagen.

Er du ikke overbevist om disse argumenter, så skal vi henvise dig til en bunke tekster fra søvneksperter og ergonomer, som understøtter vores argumenter.

Kan du godt se, at du skal i gang med at gøre et eller andet anderledes i forbindelse med dit søvnmønster, så lad denne oversigt inspirere dig til at starte med seng og topmadras. Det vil du aldrig fortryde, og du vil hver dag glæde dig over, at du har mere energi i hverdagen, og føle, at du er mindre træt og uoplagt.

Hvis det handler om økonomi, og du ikke lige har budgettet til en lidt dyrere og bedre topmadras, så anbefaler vi, at du sparer op, så du ikke bruger pengene på en dårlig madras, men sparer lidt mere sammen, og venter til du har råd til den bedste løsning for dig.

Du kan også få finansieret din nye topmadras ved et kviklån, over to år for eksempel, og så kan du allerede få rettet op på din dårlige ligge komfort, og hurtigere komme ind i en bedre soverytme med din nye topmadras.

Brugte topmadrasser

Det er ikke en særlig god idé at overtage en brugt seng fra andre, og det er der mange gode grunde til. Det handler først og fremmest om hygiejne, da du aldrig kan vide, hvad en brugt seng har været udsat for, eller hvor den har stået.

Er den for eksempel fra et hundehjem, hvor hunden har sovet med i sengen, og du eller andre i familien lider af den form for allergi, så får du eller I mange problemer. Det kan også være fra et rygerhjem, og så er det lidt den samme sag.

Du ved heller ikke hvor tit sengen har været gjort ren eller hvordan, og så ved du ikke hvor slidt sengen er, for du kan ikke se ind i den.

Fjedrene og alt indvendigt kan være beskadiget eller slidt i en sådan grad, at den er ubrugelig, og fjedrene kan være ved at ruste op, fordi de tidligere ejere ikke har beskyttet senge med en topmadras, som tager sved med mere. Sved trænger igennem en seng, og så ruster fjedrene med tiden.

Det samme gælder for en topmadras. Det er ikke særligt hygiejnisk at overtage en topmadras fra andre, for den er sandsynligvis fyldt med andres sved med mere.

Du skal ikke bruge penge på brugte senge eller topmadrasser for det er spild af penge, og du vil aldrig blive tilfreds med handlen.

Spar penge op, eller få din nye seng eller topmadras finansieret med et lille lån, det er du og din familie bedst tjent med.

Her får du forklaret forskellen på latex og memory skum

Seng og topmadras som gave

Er der nogen i din familie som vil sponsorere en ny seng til dig eller jer, eller gerne vil give en ny seng og topmadras i for eksempel bryllupsgave, så er det en rigtig god ide.

Det er en god gave, som du eller I vil have glæde af i mange år. Du skal dog huske, at det bedste er at få et gavekort, så du eller I selv kan vælge den rette seng og topmadras, så den passer perfekt til dit eller jeres behov.

Det kan sagtens anbefales, at man giver senge og topmadrasser i gave, men lad dem som modtager gaven selv vælge typen. Det kommer der det bedste ud af, og modtagerne vil få en langt bedre nattesøvn med en helt ny seng og en helt ny topmadras.

Giv et gavekort til en specifik forretning eller butik, eller endnu bedre, giv et beløb på en konto, så modtagerne også selv kan bestemme hvor seng eller topmadras skal købes. Det kan betyde, at de kan få endnu mere kvalitet for pengene, hvis de køber det det rette sted, og eventuelt med et super godt tilbud.

Kroppen fortjener den bedste topmadras

Kroppen fortjener den bedste topmadras

Vær god ved din krop og find den bedste topmadras for dig

Uanset hvad du tænker, når du skal ud og finde en ny topmadras, enten til din nye seng eller til din lidt ældre seng, så skal du have fokus på dig og dit helbred og din sundhed.

Din krop fortjener det bedste i verden når det gælde natte komfort, for det betyder, at du får et sundere liv. Det skal sættes lidt i perspektiv, og det kan du for eksempel gøre ved at tænke, at du for eksempel motionerer for at holde dig i form.

Går du til sport eller fitness, så er det mindst lige så vigtigt, at din krop også går til afslapning om natten. Det er den rene fitness for din krop når den hviler og når du får en hel nats søvn, så er din krop fit for fight dagen efter.

Det koster 100 til 200 kroner at gå til fitness om måneden, og det koster 1 krone og 50 øre at ligge perfekt i sin seng om natten. Du vælger jo helt selv, hvad du vil gøre, og hvilken topmadras du skal ligge med, men jo mere du betaler, jo højere kvalitet får du, og det smitter af på på din nattesøvn.

Det er ikke mange danskere som tænker på denne måde, og det er en af årsagerne til, at så mange lider af søvnmangel, og at så mange har gener hver evig eneste dag. Flere og flere har svært ved at falde i søvn, og flere og flere kan ikke sove igennem hele natten, og det bliver et stort problem for mennesket og samfundet, da vi alle er afhængige af, at være friske og rørige i hverdagen.

Vi har en masse gøremål som skal klares, og de kræver fokus og at vi er i overskud af energi. Energien kommer ikke af fitness, men af hvile og søvn, og søvnen, den bedste, den får du hvis du sover i en super god seng med den perfekte topmadras, som passer perfekt til din krop.

Din kost kan også virke forstyrrende på din søvn. Hvis du har søvnproblemer og tror at det kan være pga din kost, så skal du læse denne artikel fra KlogKost.dk.

Det kan også sagtens være andre ting, der giver dig søvnproblemer, end lige præcis din kost og din seng. Her får du 15 gode råd mod søvnproblemer, serveret af Søndag.dk

En ny søvntaktik giver mere energi

Vi har lavet denne i oversigt med håbet om, at flere danskere vil have fokus på vigtigheden af, at vi skal sove bedre og længere end vi gør, og at mange faktorer har indflydelse på, hvordan vi kommer til det. Det handler om livsvaner og så handler det om sengen, underlaget, topmadrassen og meget mere.

Hvis bare vi kan få nogle få til at tænke lidt mere over tingene, og vælge en lidt bedre løsning når det gælder hvile og søvn, så er vores mission fuldført.

Du kan selv afgøre om du vil efterleve den ene eller anden form for søvntaktik, eller om du stadig vil belaste din krop under hvile og søvn, vi har i hvert fald gjort vores til, at du kunne blive inspireret til andre løsninger.

 

FAQ

Hvordan vælger jeg en topmadras?
Der findes ikke én rigtig topmadras, som passer til alle. Der er ikke to kroppe, som er ens, og derfor skal du vælge den topmadras, som du er mest komfortabel med at bruge. Sørg derfor for at mærke rigtig godt efter, når du prøver din topmadras.
Hvor længe holder en topmadras?
En topmadras’ holdbarhed afhænger meget af kvaliteten; nogle bliver slidt hurtigere end andre. Et typisk estimat er en levetid på 5-7 år. Efter 5 til 7 år kan topmadrassen stadig bruges, men den vil have godt af at blive skiftet ud, hvis komforten fortsat skal være i top.
Hvilke typer af topmadrasser findes?
Der findes mange forskellige typer af topmadrasser. Det inkluderer typer, som er opbygget af eksempelvis skum, latex topmadras eller memory-foam. Skum er ofte et billigere alternativ, men det kan mærkes på kvaliteten. En latex og memory-foam topmadras yder en optimal støtte.
Hvilken slags topmadras er bedst?
Det er meget individuelt, hvilken topmadras, der er bedst. Det er op til personen, som skal bruge den. Nogle foretrækker en mere fast topmadras, mens andre ønsker at synke behageligt ned i madrassen.